Ons 22 maj / År 42 / Nr 1 2024

Norconsult projekterar Polarbröds nya bageri

Norconsult bidrar till ett hållbart samhälle genom samarbete, nyskapande, kreativitet och hållbara innovativa lösningar. Målsättningen är densamma oavsett var projekten finns och allt handlar om att skapa en hållbar tillväxt.

Från vänster i bild ses Daniel Tolvgård, Byggnadsingenjör Arkitektur; Madelaine Johansson, Kontorsledare/Adm; Andreas Eriksson, Teamchef EL- Teknik; Lennart Hedqvist, A-Ingenjör och Berndt Hortlund, Sektionschef Installationsteknik som alla är delaktiga i projekteringen av Polarbröds nya bageri.

Det händer mycket i norra Sverige just nu. Norconsult medverkar i flera stora projekt som kommer att bidra till att förändra samhället och näringslivet i Norrland. Ett av dessa projekt är Polarbröds återuppbyggnad av bageriet i Älvsbyn, cirka fem mil inåt landet från Piteå, som brann ner till grunden hösten 2020.
– Vi har fått förtroendet att projektera det nya bageriet som ska byggas på samma plats som det gamla som brann ner i fjol, säger Berndt Hortlund, sektionschef Installationsteknik på Norconsult.

30-årig resa med Polarbröd

Norconsult har tidigare varit med och byggt upp det förra bageriet på samma plats i Älvsbyn, praktiskt taget från ax till limpa.
– Det är en 30-årig resa från det att det föregående bageriet projekterades, byggdes ut, uppgraderades och så småningom stod inför invigning av en ny bagerilinje. Vi känner beställaren Polarbröd väl och det känns väldigt bra att få vara med och bygga upp det nya bageriet och därmed ge något värdefullt tillbaka till Älvsbyn och näringslivet här, säger Berndt Hortlund.
Många av Norconsults kompetenser finns representerade när det nya bageriet projekteras. Konsulter från Norconsults kontor i bland annat Piteå, Luleå och Stockholm kommer att samarbeta för att få det nya bageriet på plats, flera av dessa konsulter har varit involverade i Polarbröds utveckling under en längre tid. Berndt Hortlund är själv en av dem som varit med längst och som känner Polarbröds processer väldigt bra.
– Efter en så här lång tid tillsammans så blir det extra känslosamt när så stora olyckor händer. Vi ser dock fram emot att få vara med och projektera det nya, moderna bageriet från grunden, kommenterar Berndt.

Kort om Norconsult

Norconsult är en av Nordens ledande aktörer inom samhällsplanering och projektering. Norconsult medverkar i både små och stora projekt. Bland kunderna finns flera av landets kommuner och statliga verk. Faktum är att Norconsult medverkar i några av Sveriges största samhällsutvecklingsprojekt, såsom planering och genomförande av flytten av Kiruna stadskärna, kapacitetshöjningen på Mälarbanan samt byggnationen av Östra länken i Luleå.