Mån 6 dec / År 39 / Nr 4 2021
  • Piteå 400år

    Ett fyrfaldigt leve för Jubilaren! Det var den 12 maj 1621 som Gustav II Adolf undertecknade dokumentet som gav Piteå stadsprivilegier. Det markerade en mycket viktig milstolpe i Piteås utveckling som vi nu firar ...

Järnspisens Matbod är en dröm som förverkligats i etapper

Möt entreprenörerna som lever och vidareutvecklar sin dröm. Daniel och Cecilia Lindström firar tio år som egenföretagare inom restaurang- och cateringbranschen. Att det infaller nästan samtidigt som Piteås 400-årsjubileum är något man valt att uppmärksamma lite extra.

Paret Daniel och Cecilia Lindström firar 10 år som egenföretagare i samband med Piteås 400-årsjubileum

Daniel och Cecilia träffades då båda jobbade på en restaurang i Arjeplog. Det gemensamma intresset för mat har sedan dess drivit dem i arbetet med att förverkliga sin dröm. Det är en dröm som har utvecklats i etapper mot dagens koncept som består av en delikatessbutik och matstudio i centrala Piteå, med namnet Järnspisens Matbod.

En hel livsstil

Att driva eget är inte bara ett jobb, det är en hel livsstil. Det är något som Daniel och Cecilia är helt överens om, även om de med åren börjat bli bättre på att få in lite egen tid mellan varven. Att vara entreprenör är att ständigt vara på tå, det krävs en stor flexibilitet och en vilja att lyckas, menar de.
– Det viktigaste för oss är att vi ständigt kan utvecklas tillsammans med våra kunder. Vi lyssnar på våra kunder och förfinar våra koncept hela tiden, säger Daniel Lindström, som är kökschef i grunden och som i huvudsak driver utvecklingen av själva matkonceptet i Järnspisens Matbod, bland annat genom utveckling av de populära matpåsarna.
Cecilia har å sin sida under många år förfinat sina färdigheter inom marknadsföring och affärsutveckling, bland annat på uppdrag av kommunen där hon varit verksam som handelsutvecklare.

Viktigt att vara lyhörd

Det har varit en mycket spännande resa för makarna Lindström. Den 12 mars 2011 öppnade Daniel och Cecilia sin restaurang i Piteå, som de sedan drev under fem års tid innan verksamheten utvecklades till dagens matstudio med catering och butik.
Det är svårt att sammanfatta tio års företagande men det vi tar med oss och vill dela med oss av är att våga satsa, lär dig mer, skaffa en eller flera mentorer, var stark i det du kan, acceptera att du inte kan allt, ta hjälp när du behöver, bevara minnena och glöm inte att ha kul samt fira alla små mål, skriver Cecilia i ett blogginlägg på Järnspisens Matbods hemsida.
– Vi ser till att alltid vara lyhörda. Vi utvecklar säljkanaler och nya mötesplatser där vi kan synas med Järnspisens Matbod och skapa nya kundgrupper. Även andra företag kan dra nytta av detta, och jag arbetar fortfarande som konsult inom affärsutveckling för lokala bolag som behöver hjälp med allt från marknadsföring till etablering på nya marknader, berättar Cecilia.
Järnspisens Matbod var tidigt ute med webbshop och färdigpackade matpåsar, något som blivit mycket populärt under de senaste åren. Att man då var bland de första ger ett bra utgångsläge idag.

Flera månaders firande

Passande nog fyller staden Piteå 400 år den 12 maj. Vad kan vara bättre än att fira det stort under flera månader? Från den 12 mars och fram till den 12 maj uppmärksammas jubileet bland annat med erbjudanden, gåvor, tävlingar och event i butiken.
– Vi ser fram emot att få välkomna såväl nya som gamla kunder i butiken. Vi har något för alla och är alltid nyfikna på vad våra kunder efterfrågar, säger Daniel som avslutning.

Barncancerfonden