Lör 20 jul / År 42 / Nr 3 2024
  • Piteå 400år

    Ett fyrfaldigt leve för Jubilaren! Det var den 12 maj 1621 som Gustav II Adolf undertecknade dokumentet som gav Piteå stadsprivilegier. Det markerade en mycket viktig milstolpe i Piteås utveckling som vi nu firar ...

Från Piteå till Svenska Mästarna

Lotta Ökvist fortsätter sin fotbollsresa

Lotta Ökvist spelar i år för regerande Svenska mästarna Göteborg/Kopparberg. Hon kom i samband med att Göteborgslaget bytte namn till BK Häcken.

Lotta Ökvist 24 år från Piteå, fortsätter sin fotbollsresa från starten i Piteå. Vägen har gått igenom Umeå IK, USA, Hammarby, proffs i Manchester United, för att nu har tagit klivet till Svenska mästarna 2020, Göteborg/Kopparberg.
- Det känns som jag kommit till en fantastisk klubb, säger Lotta. Göteborg/Kopparberg som numera heter BK Häcken.
- Jag trivs jättebra i Göteborg och det var rätt val att lämna England och Manchester, säger Lotta. Det blev kanske inte så mycket speltid i England men det gav mig mycket och det var en ny utmaning. Nu är hon alltså på svensk mark igen.
Men det var i Piteå som det hela började för Lotta som hemma på gården fick upp fotbollsintresset redan som 4-åring. Hennes karriär startade i Piteå IF där hon tillhörde A-laget under tre säsonger. Men innan första flytten från Piteå till Umeå blev det en hel del andra sporter för Lotta. Bland annat provade hon på med att spela tennis.
- Det är ändå fotbollen som legat mig varmast om hjärtat där hennes styrka ligger i försvarsspelet.

EM-guld och brons

Lotta Ökvist visade upp ett mycket bra spel i sin moderklubb så att intresset vaknade hos bland annat Umeå IK som övertog hennes tjänster 2016. Men den största upplevelsen för Lotta var EM-guldet med F19-landslaget.
- Det var ett fotbollsminne som man inte glömmer i första taget, säger Lotta som innan flytten från Piteå var med om att knipa ett brons i allsvenskan för sin moderklubb.

Var i USA

Lotta lämnade sedan Umeå för studier i USA där hon spelade för Orlando Pride sommaren 2018. Väl hemkommen till Sverige föll valet på allsvenska Hammarby. Trots att Stockholmsklubben åkte ur allsvenskan samma år valde hon att stanna kvar i klubben vilket kanske skulle betyda att hon skulle förlora sin landslagsplats i F19-landslaget. Men till Lottas stora önskan kunde hon behålla sin plats i landslaget efter en stark säsong i elitettan.
Lottas säsong 2019 i Hammarby banade vägen för större uppgifter. Efter ett imponerande försvarsarbete och ett bra facit på målgivande passningar (17 till antalet) och två mål, blev England nästa anhalt.

Till Manchester United

Lotta blev mycket överraskad när Manchester United hörde av sig.
- Trodde först inte på det, men sedan fick jag det bekräftat, säger Lotta som menar att det var hennes högsta dröm att en dag bli fotbollsproffs. Ett kontrakt signerades på två plus ett år med Manchester United.
- Det var en rolig tid även om det inte blev så mycket speltid. Men det var en stor erfarenhet för mig, säger Lotta. Det var den 20 augusti 2019 som hon skrev på för Manchester United och ligapremiären var mot självaste mot Manchester city.
Efter drygt två år i England bestämde sig Lotta för att flytta tillbaka till Sverige och värvades i januari i år av Svenska mästarna Göteborg/Kopparberg. Hon kom i samband med att Göteborgslaget bytte namn till BK Häcken.
- Det nygamla laget kändes spännande och att få komma till de regerande Svenska mästarna kändes riktigt roligt, säger Lotta. På hennes meritlista står även en debut i det Svenska A-landslaget förra året.

Lottas styrka

Som fotbollsspelare har hon visat sig vara en klasspelare i försvaret där hennes styrka är en bra vänsterfot och en stor spelförståelse.
- Jag trivs bäst som ytterback på vänsterkanten, säger Lotta där hennes fotbollsresa fortsätter mot ny6a mål. Men Lotta glömmer inte starten i Piteå där allt började när hon var 4 år. Och målet är bara att bli bättre och bättre och i år hjälpa BK Häcken till ett SM-guld.

Pikab