Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Fossilfritt specialstål blir snart verklighet

Johnny Sjöström, divisionschef på SSAB Special Steels.

SSAB Special Steels är en expansiv verksamhet som arbetar med produkter av stort globalt intresse. Inom Special Steels finns forskning och utveckling samt tillverkning av stål med unika egenskaper vad gäller hållfasthet, seghet och livslängd. Egenskaperna är så eftertraktade att SSAB Special Steels är världsledande inom sin nisch.

Ta en lastbil som exempel. Ett flera ton tungt fordon som ska frakta otaliga ton gods över ett stort antal mil, oftast dagligen. En lastbil är en stor investering för åkeriet, och därför vill man också få ut mesta möjliga prestanda. Det är med andra ord ett omfattande slitage på en lastbil. Samtidigt vill man få ner bränsleförbrukningen, både för miljöns och för ekonomins skull. En ekvation som kan vara svår att få ihop.

Med stål från SSAB Special Steels är det möjligt att bygga både lättare och mer slitstarka lastbilar med avsevärt längre livslängd. Special Steels har utvecklat material som gör det möjligt att bygga lastbilar med samma prestanda men med upp till 30 procent lägre vikt.

– Det är mer kostnadseffektivt att tillverka en lättare lastbil, den är lättare att transportera och den är mer kostnadseffektiv att köra då man kan lasta upp till 30 procent tyngre och därmed köra färre antal sträckor fördelat på den totala fraktvolymen. Detta visar på det omfattande hållbarhetsarbete som pågår inom vår organisation och som är vårt främsta bidrag till att bromsa klimatförändringarna, säger Johnny Sjöström, divisionschef på SSAB Special Steels.

Planerar miljardinvestering i Oxelösund

Special Steels största produktionsanläggning finns i Oxelösund, med cirka 2500 anställda. En stor investering planeras för att ställa om anläggningen, bland annat innebär det att stänga masugnarna och bygga upp en ljusbågsugn vilket innebär ett stort steg närmare en fossilfri produktion. Omställningen har redan påbörjats och investeringen uppgår till fem miljarder kronor över kommande år.

– När ljusbågsugnen är på plats kommer vi att leverera högpresterande, hållfasta och helt fossilfria stålprodukter. Det låter som en utopi, men med modern teknik som SSAB till stor del utvecklat in-house är det möjligt. Den här utvecklingen är högaktuell och av stort intresse globalt, bland annat för tillverkare av batteridrivna fordon som vill uppnå en nollvision vad gäller koldioxidutsläpp, menar Johnny Sjöström. 

SSAB Special Steels skapar helt nya förutsättningar för fordonsbranschen.

– Vi är världsledande inom vår nisch, alltså specialstål. Samtidigt profilerar vi oss som ett företag som tar ansvar för framtiden och den cirkulära ekonomin. Vi befinner oss i en stark utvecklingsfas och behöver rekrytera. Det vi erbjuder är högteknologiska och spännande jobb med uppdrag som verkligen gör skillnad för framtiden i global omfattning, säger Johnny Sjöström.

Made in Sweden betyder kvalitet

SSAB Special Steels består idag av över 150 försäljningskontor världen över och fabriken i Oxelösund är den största. Därför kommer de mest omfattande investeringarna också att ske här, med fortsatt fokus på hållbarhet och framstående ingenjörskonst där Made in Sweden är synonymt med hög kvalitet, pålitlighet och leveranssäkerhet.