Ons 6 jul / År 40 / Nr 3 2022

Framtidens mötesplats – en ny nivå för hållbart entreprenörskap och innovation

Framtidens mötesplats byggs just nu i centrala Jönköping. Ambitionen med Science Park Towers är att skapa Sveriges ledande och mest välkomnande mötesplats för hållbart entreprenörskap och därmed också främja utvecklingen av hållbara innovationer som gör skillnad.

Kommunalägda Jönköpings kommuns Fastighetsutveckling AB, även kallat JKPG Fast, och NCC har upprättat en samverkansentreprenad för bygget av Science Park Towers, som uppförs i anslutning till befintliga Science Park House och Jönköping University campusområde.

– Målet är att vi med Science Park Towers ska locka fler entreprenörer och tillväxtföretag till regionen. Vi vill bidra till att stärka innovationsmiljön i Jönköpings län genom att i ett första steg tillhandahålla rätt lokaler för det, säger Magnus Olsson, vd på JKPG Fast.

Jönköping har sedan länge ett bra koncept för att utveckla Science Park-miljön, men har tidigare inte haft tillgång till tillräckligt stora lokaler i bra lägen. Nu blir det ändring på det genom att ta Science Park till en ny nivå.

– Vi hjälper till att skapa en helt ny miljö för innovation och tillväxt, tillsammans med Science Park Jönköping och JU. Det finns redan mycket kunskap i vår region, och den nya miljön ska hjälpa till att locka ännu fler topptalanger till Jönköping, menar Magnus Olsson.

Hållbar byggprocess

Att Science Park Towers byggs i hållbarhetens tecken är naturligt eftersom ambitionen är att just skapa en hållbar mötesplats. JKPG Fast och NCC bygger enligt det svenska miljöklassningssystemet Miljöbyggnad, nivå Silver.

– Tillsammans med JKPG Fast har vi i nära samverkan skapat de bästa förutsättningarna för ett kostnadseffektivt projekt och en hållbar byggprocess med hjälp av digitala lösningar. Det är inspirerande att få bidra till Jönköpings utveckling och skapa en innovativ mötesplats för framtidens entreprenörer, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden.

Landmärket börjar ta form

Projektet Science Park Towers ska stå färdigt under maj 2023 och det planeras redan nu inför invigningen. Det finns många potentiella hyresgäster som visar stort intresse för de nya lokalerna och cirka 70 procent är redan uthyrda.

I oktober månad kommer NCC att påbörja byggnationen av stommen och den förväntas stå färdig för fastighetens 15 våningar under april 2022.

– Vi ser fram emot att få stommen på plats. Det blir något som alla som bor och verkar i Jönköping kommer att kunna få se ta form vilket gör projektet än mer uppmärksammat och intressant. Vi vill med Science Park Towers också visa att det händer saker i Jönköping och att det är en stad som ständigt utvecklas, säger Magnus Olsson.