Ons 22 maj / År 42 / Nr 1 2024

När vattenkvalitet, säkerhet och energibesparing är avgörande

Den hälsoinriktade spatrenden är starkare än någonsin och gynnar företag som Poolwater, som utvecklar och tillverkar reningsanläggningar för kommersiella och offentliga bassänger.

Sven-Erik Månsson, vd och delägare Poolwater.

Poolwater har redan levererat specialbyggda reningsanläggningar till några av Sveriges största badanläggningar. Inget projekt är det andra likt, och inget projekt tycks heller vara för stort för det värmländska teknikföretaget.

– Vi har haft en stabil tillväxt även under pandemin, och har fortsatt att anställa ny kompetens för att hinna leverera allt som beställts under de senaste två åren, informerar Sven-Erik Månsson, vd och delägare Poolwater.

Tradition och kunskap

Inom Poolwater finns mycket tradition och kunskap kring reningsteknik för badanläggningar. Djupgående kompetens i kombination med en hög servicenivå bidrar till att företaget går bra, men det finns även andra tydliga framgångsfaktorer.

Spatrenden har varit och är fortfarande en stark drivkraft för Poolwaters utveckling. Studier visar att hotell som även erbjuder pool eller spa oftast har högre beläggning och lönsamhet än andra hotell. Under de senaste två åren har även närturismen ökat i samband med restriktioner på resor. Det har då framgått av bokningsstatistiken att hotell med pool eller spa varit mer populära.

Levererar till Nordens högsta skyskrapa

Poolwater har levererat till några av Sveriges största och mest populära spa- och badanläggningar. Bland dem kan nämnas Hagabadet Drottningtorget i centrala Göteborg, Varbergs kusthotell och Elite Palace i Stockholm. Flertalet spännande projekt är dessutom på gång i skrivande stund.

– Nu när Nordens högsta skyskrapa, Karlatornet, byggs på Hisingen i Göteborg valde Serneke specifikt ut oss som leverantör av ett komplett system för badvattenrening i den nya spaanläggningen som ska byggas i hotelldelen i skrapan. Vi har fått i uppdrag att på totalentreprenad detaljprojektera och installera vattenrening till en stålpool inomhus, berättar Sven-Erik Månsson.

Uppdraget i Karlatornet är viktigt ur flera perspektiv. Själva byggnaden blir ett landmärke i Norden, och hotellets spaanläggning kommer i sig att bli unik ur hållbarhetssynpunkt. Reningssystemet kommer utrustas med bland annat trycksandfilter, UV-system och Poolwaters egenutvecklade styr- och reglersystem PoolControl. Som alltid ligger stort fokus kring vattenkvalitet, driftsäkerhet, arbetsmiljö och energieffektivitet där systemet bland annat utrustas med Smart Drift för energibesparing.

Räknar med fler stora projekt

Hotellen utgör en stor kundgrupp för Poolwater när det gäller reningssystem för kommersiella bassänger. Samtidigt är Sveriges samtliga kommuner potentiella kunder eftersom de kommunala simhallarna är bland de mest frekvent nyttjade faciliteter som finns. Renoveringsbehovet är stort bland befintliga simhallar och samtidigt byggs helt nya anläggningar.

– Vi har bland annat fått i uppdrag att leverera en lösning för vattenreningen i Täbys nya simhall, som för övrigt blir en av Sveriges största i sitt slag. Vi har ett liknande uppdrag i Timrå och räknar med att kunna leverera fler projekt i den här storleken framöver, berättar Sven-Erik Månsson, som ser mycket ljust på framtiden för Poolwater.