Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

Aneby Buss tog branschens smartaste beslut

Pandemin slog hårt mot många bussbolag i Sverige, men Aneby Buss valde tidigt att satsa på en annorlunda strategi. När många andra permitterade eller sa upp personal fortsatte Aneby Buss att investera för framtiden. Det har man stor nytta av nu när fler reser igen.

Aneby Buss har lyckats behålla all personal under pandemin och även kunnat rekrytera under 2021, vilket för bussbranschen är ganska unikt.

Under hösten 2021 vann Aneby Buss nya avtal som möjliggör expansion av verksamheten. Utöver att ha lyckats behålla all personal under krisen har familjeföretaget även kunnat rekrytera under 2021, något som för bussbranschen är ganska unikt.

– Jag var tydlig med mitt budskap och min vision redan i början av pandemin: vi ska inte varsla våra anställda eller sälja vår verksamhet. I stället ska vi hålla i gång företaget på bästa sätt och se nya möjligheter när de dyker upp. Det är ett beslut som jag är väldigt nöjd med idag, säger Andreas Gustafsson, vd för Aneby Buss AB.

En smart och långsiktig investering

För Aneby Buss blev startsträckan efter pandemin inte så lång som för många andra i branschen.

– Visst har det kostat pengar för bolaget, det råder det ingen tvekan om, men det är värt det i slutändan. Vi har ju all personal kvar och kan starta upp inom alla områden direkt när marknaden behöver det. Vi har till och med kunnat rekrytera 20 nya chaufförer under hösten 2021, berättar Andreas Gustafsson.

Aneby Buss kör linjetrafik i flera småländska kommuner, däribland Jönköping, och har även skolskjutsen i många av grannkommunerna samt i Aneby kommun. Sammantaget ansvarar man för att omkring 800 skolbarn i regionen kommer till och från skolan varje dag. Däremot har man lagt färdtjänsten på is under ett tag, för att frigöra kraft och tid för att fokusera på övriga områden.

Marknaden börjar stabiliseras

På sikt räknar man på Aneby Buss även med att kunna återuppta turistbussarna, däribland den mycket populära dagsturen till Ullared.

– Marknaden börjar stabiliseras efter den senaste smittvågen och vi återgår mot mer normala resmönster igen, fortsätter Andreas. Med nuvarande avtal och marknadens utveckling ser vi en fortsatt expansion under 2022 som högst rimlig. Då blir bästa stora fråga om huruvida det kommer löna sig med eldrift eller inte, och det är en framtidsfråga som vi kommer att undersöka men som inte kommer att ha främsta fokus under det kommande året.