Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Familjeföretag välkomnar alla till Lapplands häftigaste upplevelse

Naturfenomenet Jockfallet är en av Lapplands häftigaste upplevelser. Det forsande vattenfallet på nio meter är samtidigt en värdefull resurs för driftiga entreprenörer. Här driver familjen Landin sedan många år tillbaka en verksamhet som lockar såväl fiskefantaster samt övriga turister som vill uppleva naturen i Jockfall.

För alla som besöker området kring Jockfallet väntar en oförglömlig upplevelse i anslutning till Kalixälven, där familjeföretaget Jockfall Turist & Konferens står för komfortabelt boende såväl som fantastiska friluftsbaserade upplevelser året om.

Relationen till älven

Familjen Landin, som består av makarna Ann-Sofie och Hans Landin samt sönerna Robin och Ronny, har en speciell relation till älven och det mäktiga vattenfallet. Redan som liten sattes Ronny vid älven med fiskespö, och idag är han en av världens främsta kastare med flugspö.

Bröderna arbetar båda som guider i den norrländska vildmarken. Robin har hand om marknadsföring och försäljning på daglig basis, men även han uppskattar en harmonisk stund med spöt.

– En av våra främsta attraktioner är sportfisket under sommaren, med laxfiske i Kalixälven som lockar fiskare från hela världen. Eftersom solen inte går ner under sommarhalvåret här så kan man fiska dygnet runt och det finns gott om fisk i älven tack vare att vi praktiserar Catch & Release, säger Robin Landin.

Fiskefantaster från hela världen

Flugfiske är mycket uppskattat, men även spinnfiske är populärt. Det är på flera ställen ett utmanande och tufft fiske i strömmande vatten, vilket många uppskattar och eftertraktar. Det finns fiskefantaster som reser över halva jordklotet för att få uppleva detta, enligt Robin.

Nedanför fallet finns en fiskesträcka på sex kilometer, där fiskerätten ägs av byn. Man fiskar efter principen ett steg ett kast med flugfiske på ena sidan och spinnfiske på andra.

I närheten av Jockfall finns även sjön Vallsjärv där många fiskare försöker sig på att fånga storgäddan. Familjeföretaget bistår gärna med guide och båtar finns för uthyrning.

Utvecklar destinationen

Jockfall Turist & Konferens har genomfört flera större investeringar under de senaste åren. Idag erbjuds stugor i olika storlekar både vinter- och sommartid, och det finns även en campingplats i anslutning till anläggningen. Det finns dessutom både bastu och jacuzzi som alla kan boka.

Restaurangen har byggts ut ytterligare under 2021, med en inglasad terrass som möjliggör middag under norrsken. Det är unikt för platsen och för familjeföretagets expansiva anläggning. Med tanke på platsens möjligheter finns även en välutrustad butik med allt som kan tänkas behövas för fisket.

– Vi befinner oss i ständig utveckling för att bredda verksamheten. För oss handlar utvecklingen av vår anläggning också om att utveckla den här unika platsen som även är vårt hem och som vi alla är personligt engagerade i. Vi ser mycket ljust på framtiden och på vår fortsatta resa som upplevelseföretag och destination, säger Robin Landin som avslutning.