Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

Bröderna Olofssons bageri med hjärtat i Norrbotten – Nu har Europa fått upp ögonen för företaget

Bröderna Olofssons bageri har i 75 år (2022) gått en spikrakt väg uppåt. Tack vare sitt stora Norrlandshjärta har man haft samarbete med sina lokala företag i Överkalix och dess närområde med olika tillsatser till sitt bröd. Nyligen fick man också stororder från H&M-gruppens Arket-butiker i Europa.

Ägaren Bengt-Olof Olofsson med några av sina anställda.

- Första leveransen gick nyligen i väg, säger Bengt-Olof Olofsson, ägare till Bröderna Olofssons bageri. Det handlar om länder som Belgien, Holland, Tyskland, England, Danmark och Sverige som har H&M klädbutikskoncept med caféer med vegetariska produkter.

- En fantastisk resa för oss, säger Bengt-Olof som är mån om att nästan allt produceras i Överkalix. Vi bakar med ortens eget kornmjöl och källvatten.

- Sedan har vi blåbär från länet i våra blåbärskakor. Dessutom innehåller våra tårtor och bakelser grädde från Norrmejerier, våra småkakor och chokladbollar innehåller smör från länet. För några år sedan har man alltså kornmjöl som odlas i Överkalix.

- Det är när vi bakar vårt tunnbröd som använder vi kornmjölet.

Åkrarna i Tornedalen

Olofssons bageri fortsätter att hela tiden värna om sin hembygd och har ett bra samarbete med norrländska bönder. Man håller också på och provbakar med rypsolja och ser stora framtida möjligheter med en så kallad norrbottnisk rybsolja, (motsvarighet till rapsoljan).

- Tornedalen med de långa ljusa nätterna bidrar till att ge oljan en exklusiv smak, säger Bengt-Olof som inte har ångrat en sekund att man tog vid efter föräldrarnas start hemma i bagarstugan 1947.

- När man tänker tillbaka på de gamla tiderna med de små hjälpmedel man hade. Det blev ju ett fantastiskt bröd med små medel, säger Bengt Olof. Första året var limpan vår absolut största produkt. Folk kom förbi och handlade limpan och vetebröd. När inte kunden kom till oss så gick vi ut med varorna till kunderna.  

Favoritlimpa

När det kommer på tal om favoritlimpa berättar Bengt-Olof att hans favorit är bakad i träram, då får den ett unikt utseende, lite bränd på ytan, och ett underbart saftigt inkråm och med en god lukt av hembakat. Sen är den även oskivad vilket innebär att man kan välja tjockleken på skivorna själv.

Familjens ägo

Bengt-Olof äldre bror Per-Åke har drivit bageriet under cirka 30 år, 1980 till 2010. Det betyder att bageriet har funnits i familjens ägo i 75 år när 2022 infaller.

- När man tänker tillbaka så har företaget aldrig ställt in en leverans, trots de kalla vintrarna.

- Det har varit 48 grader kallt, maskiner har gått sönder, strömmen har varit nere, men vi har alltid levererat våra varor, säger Bengt-Olof. Vi är mån om att allt ska fungera hela vägen. Jag tror att just ansvarstagandet är en nyckel till vår framgång.  

I samband med att åren gick så kom också de stora förbättringarna inom tekniken och företaget fortsatte att växa.

Utbildningar

Olofssons bageri har också givit många chansen att utbilda sig till bagare och på detta sätt fått många att stanna kvar i hembygden. På Olofssons bageris proffsiga hemsida (olofssonsbageri.se) finns det mesta som recept, hur man tillagar bröd och om företagets utbildningar för nyanställda.

- Vi har återkommande bageri-utbildningar, i samarbete med Länsarbetsnämnden och Överkalix kommun, som vi genomför i vårt bageri, säger Bengt-Olof.

Vi investerar ofta i nya maskiner, nya produktförpackningar lanseras och vi förnyar loggan för att möta framtiden med kraft. Vi lär oss och följer med tiden vår grundfilosofi, säger Bengt-Olof.

Blickar framåt med nyheter

2022 kommer bageriet alltså att fira 75 år.

- Hur vi kommer att fira återkommer jag gärna till, säger Bengt-Olof. Men det kommer att bli något extra. Olofssons bageri kommer varje år med nyheter i form av nya bröd. På bageriet är det full fart och man har ökat volymen med 30 procent 2020 i jämförelse med samma tid året innan. Man provbakar en hel del för att ta fram ännu fler nyheter till alla brödälskare. Men det är inte bara bröd det bakas i Överkalix. Vetebröd och så företagets populära prinsessbakelser som man lägger i 2-pack.

Alla butiker i Coop

Bageriet har också ett nära samarbete med många av länets idrottsföreningar.

Sist men inte minst så kan man köpa bageriets populära tunnbröd i Coops alla butiker i Sverige.

- Det blir spännande att se hur det går nu när vi dels har bytt förpackning och bytt ut kornmjöl söderifrån mot eget korn odlat här hemma i Överkalix, säger Bengt -Olof Olofsson, som ser fram emot 75-årsjubileet med det blomstrande företaget i Överkalix.