Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Familjeskogsbruk fokus för ny mässa och folkfest i Överkalix

I sommar, 17-18 juni 2022, öppnar helt ny skogsmässa och folkfest i hjärtat av Norrbotten mitt bland djupa skogar, höga berg och den vackra Kalixälven. Mässan hålls i Överkalix i centralort, Bränna, och har fokus på det privata familjeskogsbruket i norra Sverige.

Désirée Cedering, Gunnar Liljebäck och Per-Erik Olofsson ser alla fram emot den nya mötesplatsen, Mittpunkt Skog, för familjeskogsbruket som hålls i Överkalix 17-18 juni.

Överkalix ligger centralt placerat för skogsbruket i Nordkalotten, med endast fem mil till Finland och bara tio mil till Luleå, med lika nära till skogsråvaran som till förädlingsindustrin. Det är därför helt naturligt att den helt nya skogsmässan, den första stora i Norrbotten hålls i Överkalix, i tätorten Bränna, 17–18 juni 2022.

Mässan med namnet Mittpunkt Skog har fokus på det privata familjeskogsbruket i norra Sverige med målet att bestå av mässa, utställningar och ett skogsforum med bland annat konferenser och seminarier.

Landshövding och Timbersports

Mittpunkt Skog blir en folkfest och manifestation av Överkalix, Norrbottens, Nordkalottens och skogens betydelse. Mässan siktar på 50 utställare och har redan gjort klart med landshövding Lotta Finstorp som inviger mässan.

Dessutom är det också klart att det blir uppvisning av delar av uppskattade svenska landslaget i Stihl Timbersports. Med sig har de kraftfulla sågar och rakbladsvassa yxor. De kommer att köra fyra fartfyllda uppvisningar i sex grenar: tre med yxa och tre med såg; man mot man, kvinna mot kvinna. 

Från vision mot färdig mässa 

Det var på ett näringslivsråd 2015 som Per-Erik Olofsson, med bakgrund inom bageribranschen, kom med idén till mässan. Han hade då arbetat med mässor i bageribranschen i flera år.

– Corona och ansökningar gjorde att det tagit lite tid, men det har gjorts ett bra jobb att kunna ta visionen och tankarna mot en färdig mässa. Grunden är att alla inblandade varit eniga om visionen att samla de många skogsägare vi har runt omkring oss, säger Per-Erik.

Stort upptagningsområde

Han berättar att mässan kommer att ha ett stort upptagningsområde, att det är en fördel att Överkalix ligger så nära Finland, men framför allt centralt både i Norrbotten och för skogsnäringen.

– Överkalix har alltid varit en skogskommun, med stort intresse från bolag och privatpersoner. Det passar med en mässa just här, säger Désirée Cedering från Överkalix LRF.

Gunnar Liljebäck från Överkalix LRF, som varit med på mäsståget redan från att idén lyftes 2015, delar bilden av Överkalix centrala placering.

– Vi har många familjeskogsägare både här och i regionen. Dessutom går timrets många vägar ofta genom Överkalix något som bland annat gör att vi har en stark åkerinäring som befinner sig bra placerad mellan industrin och skogen, säger Gunnar.

Mässa med någonting extra

Tanken med mässan är att den ska upplevas som någonting extra och ge gästerna positiv upplevelse av platsen. Upplevelsen ska återspegla de många utvecklingsmöjligheter som regionen erbjuder familjeskogsbruk med målet att främja ökat värdeskapande, ökat företagande och en ökad sysselsättning i små och medelstora företag.

Per-Erik pekar på att många av landets skogsmässor har fokus på större aktörer och fackfolk.

– Mittpunkt skog ska locka den som har skogen i sin vardag, oavsett om det är i jobbet, som skogsägare, som delaktig i skogsägande eller skogsvårdande eller på annat sätt engagerad i frågor som gäller skogen. Jag hoppas att en skogsintresserad allmänhet hittar till mässan, säger han.

Skogen ”jätteviktig”

Gunnar Liljebäck berättar att skogsnäringen är en betydande näringsgren i Överkalix och dess närområde.

– Skogen som bas utgör en stor del av näringslivet i vår och våra närliggande kommuner. Bara i Överkalix har vi flera hundra små skogsägare som också är företagare. Jag hoppas och tror att det kan bli ett stort intresse, säger Gunnar.

Bildtext: Gunnar Liljebäck, Per-Erik Olofsson och Désirée Cedering ser alla fram emot den nya mötesplatsen för familjeskogsbruket som hålls i Överkalix 17-18 juni.