Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Nu flyttar vi centrum och tar sats för att möta tillväxten och klimatutmaningen 

Till hösten 2022 flyttar Kirunas centrumkärna efter flera års förberedelser och intensivt byggande. Näringslivet går för högtryck och tillväxtpotentialen är gigantisk. I samtal med kommunstyrelsens ordförande Gunnar Selberg berättar han om den spännande tid Kiruna lever i. 

Kirunas samhälls- och stadsomvandling är ett av Europas största byggprojekt.

Hur ser du på framtiden i Kiruna? 

Kiruna är inne i en intensiv fas av samhällsomvandlingen, det är nu det verkligen händer. Till hösten år 2022 flyttar vårt kommersiella centrum och samtidigt färdigställs en stor mängd nya bostäder för inflyttning. 

Stadsomvandlingen är ett av Europas största byggprojekt men det är så mycket mer som händer. Rymdverksamheten med Esrange i spetsen etablerar sig bland de riktigt stora i rymdindustrin när de nu stärker sin kapacitet. Redan om något år kommer de att skjuta upp mikrosatelliter från Kiruna, den första och enda plats i Europa med den förmågan. LKAB förbereder anläggande av järnsvampstillverkning som en del av den gröna industriomställningen och även nytt apatitverk samt ny huvudnivå för att fortsätta försörja Europa och världen med järnmalm. 

Vår unika natur norr om polcirkeln gör att besöksnäringen har fantastiska förutsättningar, här finns allt ifrån Sveriges högsta berg, polarnatt, midnattssol och norrsken till unika varumärken som Icehotel. Kiruna kan erbjuda besökare världsunika upplevelser men minst lika viktigt är de fantastiska möjligheterna till ett rikt friluftsliv som Kirunaborna verkligen njuter av. 

Vilka förutsättningar finns det för att etablera företag i kommunen? 

Vi ser att antalet företag ökar i kommunen och entreprenörsandan i kommunen växer, det är ett enormt tyck i ekonomin. Vi räknar med en kraftig befolkningstillväxt under de närmaste tio åren. Det gör givetvis Kiruna intressant som etableringsort, oavsett vilket bransch man är inom men särskilt i anslutning till de branscher  där satsningar på infrastruktur sker.

Kommunens ansvar är att erbjuda mark för investeringar och bostäder samt snabb och effektiv med myndighetsdelar som detaljplaner och bygglov. Sedan ska vi givetvis se till att de kommunala verksamheterna inom skola och omsorg håller högsta möjliga kvalitet. Det finns nog inte många kommuner som satsar så mycket som Kiruna gör på de kommunala kärnverksamheterna, men det är också jätteviktigt att dessa fungerar. 

Vilken typ av jobb kan man få om man vill flytta till Kiruna? 

Arbetslösheten i Kiruna är nästan obefintlig, den som flyttar till Kiruna och vill jobba kommer att få jobb, det lovar jag. Löneläget i Kiruna är högt och det finns en stor bredd av arbetstillfällen i alla branscher. Men du kan också komma till Kiruna för att studera, alltifrån rymdutbildningar till fiskeguide. Vill du kompetensväxla finns här alla möjligheter genom bland annat Lapplands lärcentra och du går ut i arbete. För att ställa om Kiruna till ett hållbart och ännu mer attraktivt samhälle behöver vi fler som vill de leva ett liv med den höga livskvaliteten vi har i Kiruna.

Men hur är det att bo och leva i Kiruna? 

Vårt nya centrum blir Sveriges ”lilla New York” - en skyline för en modern och spännande stad som bas för unika upplevelser eller shopping i vårt nya centrum. Till hösten slår vi upp portarna till vårt nya Aurora kultur och kongress där man kan njuta av allt ifrån bio, dans, teater, musik, konst och en god bok på biblioteket eller över en bit mat i en spännande miljö. Sedan tidigare har länskonstmuseet öppnat sin verksamhet i Kristallen. Om drygt ett år öppnar vi även ett nytt badhus med äventyrsinslag och relaxavdelning. 

Vi har alltid haft ett mycket rikt föreningsliv och ett stort antal anläggningar både för inomhus- och utomhusaktiviteter i hela kommunen. Här arbetar vi för att säkerställa att utbudet är brett och tillgängligt både för nya och gamla Kirunabor och särskilt barn och unga. 

Bor du i Kiruna finns tid för familj, vänner och fritid - du lever i ett modernt 5-minuters samhälle med ”vildmarken” bara ett part kvarter bort. Bredbandsutbyggnaden i kommunen är långt gången och täcker över 90 % av hushållen trots att vi är Sveriges största kommun, så det är enkelt att leva i hela kommunen.