Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Bröderna Olofssons bageri värnar om Norrbotten

Tack vare sitt stora Norrlandshjärta har Bröderna Olofssons bageri  haft samarbete med sina lokala företag i Överkalix och dess närområde med olika tillsatser till sitt bröd. Dessutom fick man en stororder från H&M-gruppens Arket-butiker i Europa. Det handlar om länder som Belgien, Holland, Tyskland, England, Danmark och Sverige som har H&M kläd- butikskoncept med caféer med vegetariska produkter.

Bengt-Olof Olofsson på Bröderna Olofssons bageri månar om lokal produktion i Överkalix.

- En fantastisk resa för oss, säger Bengt-Olof som är mån om att nästan allt produceras i Överkalix. Vi bakar med ortens eget kornmjöl och källvatten. I år bageriet funnits i 75 år och hela tiden kommer förser man sina kunder med digert bakverk som  blåbär från länet  som man har i sina blåbärskakor. Dessutom innehåller deras tårtor och bakelser grädde från Norrmejerier, och småkakor och chokladbollar innehåller smör från länet.

Åkrarna i Tornedalen

Man håller också på och provbakar med rypsolja och ser stora framtida möjligheter med en så kallad norrbottnisk rybsolja, (motsvarighet till rapsoljan).

- Tornedalen med de långa ljusa nätterna bidrar till att ge oljan en exklusiv smak, säger Bengt-Olof som inte har ångrat en sekund att man tog vid efter föräldrarnas start hemma i bagarstugan 1947.

Familjens ägo

Bengt-Olof äldre bror Per-Åke har drivit bageriet under cirka 30 år, 1980 till 2010. Det betyder att bageriet har funnits i familjens ägo i 75 år när 2022 infaller.

- När man tänker tillbaka så har företaget aldrig ställt in en leverans, trots de kalla vintrarna.

- Det har varit 48 grader kallt, maskiner har gått sönder, strömmen har varit nere, men vi har alltid levererat våra varor, säger Bengt-Olof.

Utbildningar

Olofssons bageri har också givit många chansen att utbilda sig till bagare och på detta sätt fått många att stanna kvar i hembygden. På Olofssons bageris proffsiga hemsida (olofssonsbageri.se) finns det mesta som recept, hur man tillagar bröd och om företagets utbildningar för nyanställda.

Alla butiker i Coop

Bageriet har också ett nära samarbete med många av länets idrottsföreningar.

Sist men inte minst så kan man köpa bageriets populära tunnbröd i Coops alla butiker i Sverige.

- Det blir spännande att se hur det går nu när vi dels har bytt förpackning och bytt ut kornmjöl söderifrån mot eget korn odlat här hemma i Överkalix, säger Bengt-Olof Olofsson.