Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Hantverk med nytänk och utförande

Carina Larsson Johansson har fått bra fart på sitt företag Carinas Hantmakeri som givit inspiration frånTornedalen och Sameland.

Vindspel med fusat handmålat glas.

- Hantverk har alltid legat mej varmt om hjärtat, och jag har hantverkat på ett eller annat sätt från sena tonåren, säger Carina Larsson-Johansson som I stort sett alltid har något projekt på gång. Om jag ser något som tilltalar mig, vill jag gärna prova göra det själv, men med en egen stil, och på mitt eget sätt. Sedan måste jag anpassa mig eftersom jag utöver min webshop har ett helt vanligt heltidsjobb också, som personlig assistent för Överkalix Kommun. Även det ett arbete där jag har nytta av mitt kreativa tänk.

Hantverkandet sker I min egen takt. Jag arbetar I olika material, allt från smälta glas, trä, renhorn, renskinn, metalltråd, till virkning och stickning, alla material är lika roliga att skapa något av.

Kvalité är viktigt

Carina tycker att varje sak ska få ta sin tid, ska någonting stressas fram blir det varken bra eller känns särskilt roligt att skapa. Allt I hennes webbshop är tillverkat av henne själv, för hand, vilket gör att de är unika I de flesta fall.

-Jag tycker om att skapa, allt möjligt, och bakom varje produkt lägger jag både själ och hjärta I för att få den så personlig som möjligt, säger Carina.

Kvalité är viktigt

På Carinas hemsida och blogg (www.carinashantmakeri.se) finns ett stort urval av hennes alster,

där hon hämtat sin inspiration från Norrbotten, Tornedalen och Sameland-

-Här är ju så otroligt vackert med alla vattendrag, berg och fjäll. Och Överkalix...helt otroligt vacker natur, och trevligt folk. Jag vet inte om man kan bo och arbeta på en vackrare plats än här säger Carina

Stor kundkrets

Carinas hemsida startade hon upp för ungefär 2 år sedan, I samband med pandemins intåg,

- Jag ville ha något mer att syssla med, efersom jag insåg att pandemin skulle påverka oss under lång tid. Så då slog jag slag I saken och startade upp min webbshop. Tänkte väl lite I de banorna att ska man starta upp något så är det här en bra tid, för då kan det ju bara bli bättre framöver, säger Carina och skrattar.

Och kundkretsen har vuxit, hon har kunder från hela Sverige, särskilt de södra delarna. Även utomlands har det droppat in beställningar ifrån. Alldeles nyligen beställdes varor I Lovikka till både Chile och Italien.

Hennes alster

Ett exempel på alla hennes alster är, "Ernstmössa a`la Carina", "Fusat glashänge", "Lovikkamössa med gigantisk tofs", "Motivstickade vantar. Mönster Jorid Linvik", "Vindspel med fusat handmålat glas", "Pannband i renskinn", "Tenntrådsarmband"och "Pärlvirkat armband" för att nämna några ur den digra sortimentet som Carina Johansson gör med sin personliga stil inom hantverket i Överkalix.

Utöver detta har alltså Carina Larsson-Johansson ett heltidsarbete utöver detta.

Men som hon säger. Inspirationen kommer från det vackra Överkalix i Norrbotten.