Tor 29 feb / År 42 / Nr 5 2023

Med världsledande teknik bygger Isolamin färdiga hotell- och badrum

Företaget Isolamin i Överkalix går som på räls och man har nu kunder över så gott som hela världen. Idag levererar man moduler till hotellrum och lägenhetsbyggen.

Magnus Hansson, platschef Isolamin, Överkalix.

- Det är en häftig produktion där modulerna byggs i flera delar för att sedan sättas samman på plats på byggplatsen, säger platschefen Magnus Hansson. Men det har varit en lång och tuff resa. 2016 var Isolamin konkursfärdiga men familjeföretaget Part Construction AB från Kalix köpte upp konkursboet. Och sedan dess har det blivit nyanställningar och den nya tekniken blir bara bättre. Allt görs i den egna fabriken där man framställer sina projekt som sedan levereras ut i landet. Man jobbar med hotell och hyreshus där man i fabriken gör klart rummen i så kallade moduler, säger Magnus Hansson.

Isolamin har bland annat levererat delar till hotell-projektet Quality Hotel Arlanda XPO vid Arlanda.

- Projektet i Arlanda blev mycket lyckat men det har varit en tuff resa för oss,säger Magnus.

Gör badrum

Isolamin var  ett världsledande företag även innan Partab tog över 2016. Beträffande arbeten gällande paneler har man också lagt ner mycket arbete på utseendet av materialet. Det handlar bland annat om skimrande guldfärgade paneler  till balkongerna Tobaksmonopolet i Södermalm, för Svenska Lumon AB, som man levererat. Det är brandklassade och ljudreducerande sandwichpaneler av högsta klass.

För varje nystart i modul-produktionen har Isolamin behövt utöka bemanningen. Isolamin har efter 2016  fått svar på att deras modulkoncept fungerar. Företaget har också order-besked på flera stora byggprojekt. Det betyder även nyanställningar och man ser en ljus framtid i Överkalix.

Kungabesök på Isolamin

År 2020 var ett speciellt år för Isolamin i Överkalix. Då fick man besök av Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på sin fabrik i Överkalix. Med på besöket var också bland andra Norrbottens landshövding Björn O. Nilsson och Överkalix kommundirektör Anna-Greta Brodin.

- Jättetrevligt med ett celebert besök, säger Magnus Hansson.

Började på 70-talet

Isolamin som grundades 1973, tillverkade då de första panelerna av tunna galvaniserade stålplåtar, limmade på en kärna av tvärställd mineralull. De brandsäkra, bullerdämpande och självbärande sandwich-elementen.

- Allt har sin tjusning och när man idag ser resultatet har det gått över förväntan och det har gjort att många har kunnat stanna kvar i Norrbotten då nya arbetstillfällen dök upp, säger Magnus Hansson.

Ortens asylboende

Idag har Överkalix runt 3 500 invånare. Magnus berättar vidare att från ortens asylboende rekryterade man många till arbeten. 

- Efter ett snabbt möte ordnades en riktad yrkesutbildning där arbetslösa på kort tid fick lära sig det nödvändiga för att komma in i jobbet, berättar Magnus vidare. Man har bland annat haft anställda från länder som Afghanistan, Syrien och Irak. De lär sig språket fort när de arbetar. Arbetsförmedlingen som fanns i Överkalix har nu stängt sina portar. Närmast kontoret ligger i Kalix.

- Det som är riktigt roligt är att det har flyttat hem barnfamiljer igen och det är även folk som bytt arbetsplats. Det innebär att inte bara företagen växer utan även hela kommunen i Överkalix blir allt större.