Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Allsåns Åkeri AB rullar vidare i Överkalix

I Överkalix rullar företaget Allsåns Åkeri AB vidare mot nya spännande mål. Företaget som bildades 1957 utför transporter av främst rundvirke och grus. För fyra år sedan tog Jeanette Johansson och Kennet Larsson över åkeriet.

Medarbetarna på Allsåns Åkeri framför några av bolagets många timmerbilar.

- Det föll sig så att vi tog över företaget, säger Jeanette Johansson. Vi har idag 32 anställda och använder våra fordon både för att köra rundvirke och grus. Vi har även olika krossmaterial till försäljning. Verksamhetsområdet är i Norrbotten där vi har möjlighet att utföra mer omfattande uppdrag inom ett större område. Bland annat från Gällivare men i stort sett stort område och skogen bara växer vilket gör att det alltid finns arbete.

- Våra största kunder på detta verksamhetsområde är Sveaskog. Vi kör även virke till  Finland däribland Stora Enso, säger Jeanette. Virkestransporter står för den största delen av vår omsättning. För dessa använder vi i stor utsträckning oss av separatlastare. Vi kör med  lätta fordon och effektiv logistik. Med en stor lastbilsflotta förflyttas stora mängder virke.

Lastare

För virkestransporter använder Allsåns Åkeri sig av separat lastare där en lastare servar gruppbilar som kör 2 skift.

- Detta gör att kranar undviks på de övriga bilarna och medför en effektiv lastning samt lätta och smidiga fordon, säger Jeanette.

 Vårt läge i Överkalix är fördelaktigt för de transporter vi utför och lägger stor vikt vid transportledning för att optimera varje transport, minska tomkörningen samt om möjligt ta returtransporter. För grustransporter med egen Bergtäkt förfogar Allsåns Åkeri  över ett antal lastbilar samt två traktorer, en L90 och en L120. Med hjälp av snabblås är man flexibla och kan använda fordon både för att köra rundvirke och grus.

- Det gäller att alltid tillhandahålla rätt maskiner och rätt kompetens i rätt tid, säger Jeanette. Allt för att serva med kvalitet och precision! Välskött logistik genomsyrar hela vår verksamhet.

Egen verkstad

Allsåns Åkeri utför inte bara transporter utan har även en egen verkstad för sina bilar och maskiner.

- Det känns riktigt bra att vi kan serva våra lastbilar själva, säger Jeanette. Dessutom fixar man punkteringar på plats där vi har en egen däckverkstad.

- Det sköter våra servicekillar om. Man åker ut på plats där lastbilen befinner sig och byter däck.

- Smidigt och bra och ekonomiskt, säger Jeanette.

Historik

Företaget Allsåns Åkeri AB har alltså många år på nacken och har hela tiden gått i arv.

- Det var min farfar som startade åkeriet 1957, berättar Jeanette. I början hette företaget D. Larsson och söner.

1969 bildades aktiebolaget Allsåns Åkeri AB Aktieägarna var då Daniel Larsson, Göte Larsson, Bernt Larsson och Gudmund Larsson. I dag är det alltså Jeanette Johansson och Kennet Larsson som är aktieägare och driver Allsåns Åkeri AB i Överkalix.