Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Vinab fortsätter att växa i Norbotten

Vinab (Verkstadsindustri i Norr AB) fortsätter att växa i Norrbotten och finns idag på fyra orter i Luleå, Överkalix, Kiruna och Gällivare. Företaget arbetar med konstruktion, 3D-scanning, tillverkning, montage, reparationer och underhåll samt rörsvetsning för industrin.

Vinab har stor kompetens och erfarenhet, säger Per Stöckel, vd.

- Vi är ett företag med stor kompetens och erfarenhet som bidrar med både bredd och spets, säger Per Stöckel, vd på Vinab. Nyligen förvärvade Storskogen majoriteten av aktierna i Gällivareföretaget Verkstadsindustri i Norr AB, Vinab.

- Men värt att notera att vi ändå sköter oss helt själva, säger Per Stöckel, som menar att det är personalen som är Vinabs styrka. Det vi erbjuder är en länstäckande verksamhet med konstruktörer och projektledare på samtliga verksamhetsorter samt spetskunskap inom rörsvetsning.

Utför scanning

Företaget utför även 3D-scanning, som är ett effektivt verktyg för att mäta upp svåråtkomliga miljöer eller större anläggningsdelar, byggnader och maskiner inför vidare projektering.

- Genom att nyttja hela företagets kompetenser inom tillverkning, montagearbete och underhåll, så hittar vi lösningar som blir genomtänkta i varje led, säger Per. Med en stark industri-kultur präglad av kompetens, erfarenhet och noggrannhet sätter man säkerheten i fokus.

Mängder med projekt

Vinab har många projekt som man arbetar med. Ett av dessa är Potain Hup 40-30, en självresande kvarn.

- Här har vi tillgång till senaste tekniken, vilket ger ökad säkerhet och minimal miljöpåverkan, säger Per. Potain HUP 40-30 är klassledande med sin flexibilitet inom både höj och räckvidd. Hela 16 konfigurationer gör den otroligt populär för alla typer av projekt. Lastkapaciteten är 4000 kg, lyfthöjden 25,6 – 40 meter och räckvidden handlar om 40 meter.

- Vi bygger långsiktiga affärsrelationer där partnerskapet mellan kund och oss som entreprenör är vårt viktigaste mål, säger Per Stöckel.

Vinab har också en bred projektsida inom mek och bygg mot den tunga industrin. Man är cirka 20 medarbetare som arbetar med projekt i hela Sverige och norra Finland på årsbasis.

Fyra orter

Vinab finns alltså på fyra orter med lite olika arbetsuppgifter. Vid huvudkontoret i Gällivare erbjuder man bearbetning och svetsning samt tjänster inom fältservice och fastighetsskötsel. Här utför man även flak- och skopreparationer. I Gällivare finns även Vinabs verksamhet för prefabricering av industrirör.

Överkalix

Vinabs mest utrustade verkstad finns i Överkalix med närhet till kustens industrier och de tunga gruvindustrierna inåt landet.

- Här har vi certifierade svetsare och modern svetsutrustning för svart, rostfritt och aluminium, säger Per. Vi erbjuder också helhetslösningar från konstruktion till färdig produkt med kort ledtid. I Överkalix har man också vår tillverkning och distribution för Hardox Wearparts.

Kiruna

I Kiruna är man representerade med svets, mek, montage och tillverkning. Som vid alla Vinabs verksamheter erbjuder man även projektledning, konstruktion och tillverkande verkstad med rörsvetsning.

Luleå

Sist men inte minst återfinns Vinab också i Luleå där man har projektledare, konstruktörer, en verkstad med fokus på rör och en verkstad för bearbetning.

- Härifrån jobbar vi mycket med projektetablering, konstruktion och rörjobb mot bland annat stålverk, värmeverk och pappersbruk, säger Per. Till våra större uppdrag hör vårt arbete med projektetablering hos SSAB. Vår avdelning för detta finns i egna lokaler på SSAB:s område. På Norrsågsvägen finns också en egen verkstad och kontor för både teknisk och administrativa delar såsom ansvariga för KMA, konstruktion, kvalitet, svets och personal.

- Våra arbetsplatser finns med andra ord i hela Norrbotten. Därför kan vi erbjuda både trygghet, personlig utveckling och karriärmöjligheter. Vinab är ett företag att växa i både som person och yrkesmänniska, säger vd:n Per Stöckel.

Började 2006

Vinab har funnits sedan 2006 och idag är det cirka 120 anställda. Målet är alltid att man skall i samarbete med kunder och beställare tillverka produkter av högsta kvalitet till rätt pris med säkra leveranser.

- Vi strävar alltid att bli bättre, för varje dag, säger Per Stöckel.

Miljön viktig

Ett permanent fokusområde på Vinab är miljön.

- Säkerheten är det absolut viktigaste inom Vinab och därför har vi anställt en arbetsmiljöingenjör som utvecklar vårt säkerhetsarbete. Vi arbetar ständigt med att förbättra våra resultat inom kvalité, miljön och arbetsmiljö.

Barncancerfonden