Ons 21 feb / År 42 / Nr 5 2023

Stark leverantör av plåt- och plastdetaljer finns i Eskilstuna

Preciform, ett företag inom CalixKlippan-gruppen, hör till Sveriges äldsta aktörer inom avancerad plåtbearbetning. Med drygt 120 års erfarenhet kan Preciform leverera det mesta inom plåt, och sedan många år även inom formsprutning av plastdetaljer.

Med drygt 120 års erfarenhet är Preciform en trygg samarbetspartner.

Som processleverantör tillverkar Preciform både komponenter och sammansatta system med en kombination av olika komponenter i plast och plåt för i första hand fordonsindustrin. Det har man gjort i över ett sekel med näst intill oöverträffad kvalitet och precision.

Samma engagemang och leveranssäkerhet präglar sedan 2013 även Preciforms tillverkning av plastdetaljer genom formsprutning.

– Vi ser det som en stor styrka att vi kan forma både plåt och plast under samma tak. De flesta av våra kunder efterfrågar helheten. Här är vi vana vid att hantera så kallade A-ytor, det vill säga de ytor som är mest synliga i fordonet och som är av yttersta vikt för våra kunder både estetiskt och funktionsmässigt. Oftast är det interiört, säger Henrik Gadd, som är vd på både Preciform och systerbolaget Calix, som har sin verksamhet i samma hus.

Satsar på hög automationsgrad

På Preciform har automation alltid varit ett centralt inslag och ett naturligt område att investera i. Det syns tydligt i maskinparken, där flera maskiner är av senaste modellen.

– Vi kommer naturligtvis att fortsätta investera för att vidhålla en så hög automationsgrad som möjligt, förklarar Henrik Gadd. Det gör oss mycket konkurrenskraftiga även om formsprutning är en ganska vanlig nisch i Sverige idag. Vi ligger steget före och vi är en  större aktör i vår region, det vill säga Mälardalen, inom just formsprutning. När det gäller kombinationen plåtbearbetning och formsprutning till fordonsindustrin är vi den enda leverantören i regionen.

Interiördelar till lastbilar och högkvalitativa styling-kit exteriört för personbilar är de största produktgrupperna för Preciform. Ofta blir det tillbehör och modellspecifika detaljer för flera av marknadens mest exklusiva fordonstillverkare som lämnar fabriken i Eskilstuna.

Förvaltar lång tradition

– Personbilar är idag ofta starkt förknippade med identitet och det individuella, och det är vi med och utvecklar för framtiden nu tillsammans med flera fordonstillverkare. Vi ser helt klart en fortsatt stark marknad inom det segmentet, konstaterar Henrik Gadd.

Preciform har genomgått en mycket stark tillväxt under den senaste tiden och därmed vuxit ur de gamla lokalerna. Det har i sin tur lett till förvärvet av en grannfastighet som Preciform kommer att vidareutveckla sin verksamhet i.

– Vi har en lång tradition i Eskilstuna av att leverera detaljer till fordonsindustrin. På Preciform ser vi en stabil orderingång med fortsatta tillväxtmöjligheter inom det närmaste året. Troligtvis kommer vi, precis som många andra i regionen, att behöva anställa mer produktionspersonal under 2022.

– Extra uppskattat är att kommunen satsar på industriell kompetens och håller en bra dialog med företagen på orten. Här tycker jag personligen att Eskilstuna kommun lyckats mycket bra, avslutar Henrik Gadd.