Mån 8 aug / År 40 / Nr 3 2022

Kompetensfrågan är knappast ny för anrikt plåtslageri

Tommy Wixner driver ett mångsidigt företag i Öjebyn, Piteå. Wixners är ett plåtslageri med specialistkompetens inom nyproduktion för villor, flerfamiljshus och andra typer av större fastigheter. Samtidigt är Wixners en framstående producent av kompletta ventilationssystem som tillverkas i Öjebyn och installeras över hela landet.

Jörn Experience Hotel är bara ett exempel på ett spännande byggprojekt som Wixners har varit delaktiga i. Utöver ventilationssystemet levererade plåtslageriet även en hel del specialanpassad plåtkonstruktion till bygget såsom eldstaden som finns i restaurangen.

Hotell, skolor, förskolor, sjukhus och andra stora projekt är typiska för Wixners. Företaget kan leverera i princip allt inom ventilation, men även det mesta inom plåt och specialplåt. Stora byggen är det vanligaste, men Wixners kan även hjälpa mindre kunder med specialbyggen och plåt i udda storlekar. 

Förlitar sig på upplärning

Plåtslageri är ett genuint hantverk och ett fantastiskt spännande yrke som tyvärr är lite av en dold juvel. Det finns inte så många specialistutbildningar inom just plåtslageri i Sverige, utan det handlar ofta om många års upplärning för att man ska bli en riktigt duktig plåtslagare. Dessutom måste intresse för hantverket finnas.

– Gymnasieskolans byggprogram är en väg att gå och vi har rekryterat en del personal den vägen. Vi använder oss av egen upplärning och det har vi gjort under alla år. Kompetensfrågan är inte ny för oss, plåtslageri och ventilationssystem är bristyrken sedan länge, säger Tommy Wixner.

Medarbetarna är bästa ambassadörer

Wixners grundades på 1950-talet i Piteå och är fortfarande ett familjeföretag med stark lokal förankring. Det är just den lokala förankringen som är så viktig, menar Tommy. Det är tack vare den som man får tag på lojal personal som vill utvecklas tillsammans med bolaget.

– Vi är ett mindre bolag med 12 anställda men vi har en stor kapacitet och vi har mycket lång erfarenhet inom våra nischer. De flesta av våra medarbetare har varit med länge och fortsätter nu resan in i framtiden med oss. De är våra bästa ambassadörer i en region som kanske är Sveriges mest expansiva och som definitivt kommer att behöva mer arbetskraft inom en snar framtid, säger Tommy.