Lör 23 sep / År 41 / Nr 3 2023

Peab förverkligar samhällsomvandlingen i Norrland

Peab är en drivande samhällsutvecklare, inte minst i Norrbotten. Genom åren har de varit en viktig medspelare i arbetet med samhällsomvandlingen som pågår i malmfälten. Ett engagemang som fortsätter, med stora som små byggnationer, infrastrukturprojekt, etableringar och egna utvecklingssatsningar – och mycket mer.

Daniel Lundberg, arbetschef, visar stolt upp Kulturhuset Aurora som invigdes i januari i år

Den samhällsomvandling som pågår i Norrbotten är unik på många sätt. Hela Kiruna flyttas för att möjliggöra fortsatt gruvdrift, och i Gällivare smälts två samhällen samman när gruvorten Malmberget avvecklas. Omvandlingen innebär att det byggs i en sällan skådad fart i såväl Kiruna som Gällivare – med stora, små och många projekt som pågår samtidigt.

– Det är en spännande tid att bo och verka i malmfälten. Utvecklingen har sina utmaningar, men här finns stora möjligheter och ett driv, en gemenskap som är lätt att trivas i, berättar Daniel Lundberg, nya arbetschef på Peab.

Omfattande uppdrag som ger avtryck

Peab har bland annat fått förtroendet att bygga Kirunas nya badhus och den nya polisstationen, såväl som nya bostäder och andra kommersiella lokaler. En del projekt har redan färdigställts, som de nya landmärkena Stadshuset Kristallen och Kulturhuset Aurora, några är pågående och andra är i startgroparna.

– Variationen mellan byggnationerna tar tvära svängar i och med samhällsomvandlingen, säger Daniel, och utvecklar: – Vi jobbar nu intensivt med att färdigställa det nya, otroligt fina badhuset till Kiruna med omnejd, som är av en karaktär. Sedan kliver vi direkt in och är lika fokuserade på en ersättningsvilla till en familj/person som behöver nytt boende i och med stadsflytten. Sen får vi absolut inte glömma de byggserviceuppdrag vi har, där vi hjälper lokala kunder med