Mån 24 jun / År 42 / Nr 3 2024

Umeå firar 400 år – ett fullspäckat år!

2022 fyller Umeå 400 år som stad och det firar vi med en hel rad arrangemang under hela året. När vi arrangerar gör vi det ofta i nära samverkan med närings- och föreningslivet. Sport, näringsliv och kultur finns därmed väl representerat i vårt program och här kommer ett smakprov på några händelser!

Design talks and Degree show, som Umeås Designhögskola Umeå Institute of Design arrangerar
31 maj-1 juni. Avgångsstudenterna från designhögskolan visar då upp sitt arbete, och företag från många olika delar av världen finns på plats för nätverkande och föredrag.

2-5 juni är Umeå värdstad för Gourmand & Hallbar Awards, som ofta kallas för mat- och dryckesböckernas Oscarsgala. Konferensen är inspirerad av den olympiska andan och kommer locka såväl nationella som internationella gäster till Umeå. 

13-14 juli arrangeras Umeå Live 400 år, ett evenemang som kombinerar dagsaktiviteter där Umeås rika föreningsliv tar plats med livemusik på kvällarna, bland annat med Sahara Hotnights, Cleo och Fricky.

Umeå har en stark idrottsanda. 28-30 juli arrangeras den årliga fotbollsfestivalen och 5-7 augusti anordnas Umeå Outdoor Floorball Festival. Må bästa lag vinna!

I en 400 år gammal stad finns en stor mångfald och bredd i Umeå. 17-23 oktober arrangeras en italiensk vecka, och 31 oktober-6 november firas samiska veckan, ett arrangemang av Umeås sameförening.

Som du märker är Umeås 400-årsfirande fyllt av aktiviteter och det finns något för de allra flesta. Ta chansen och besök oss i år!