Lör 2 mar / År 42 / Nr 5 2023

AAK möjliggör produktion av viktiga och hållbara livsmedel

Vegetabiliska oljor och fetter ingår som viktiga ingredienser i många livsmedel, men även i hudvårdsprodukter, tekniska produkter och stearinljus som exempel. Alla som bor i Sverige kommer i princip dagligen att använda en produkt som innehåller vegetabiliska oljor och fetter från AAK i Karlshamn.

Vi har arbetat i över 100 år med växtbaserade produkter, säger Niklas Walderton, platschef AAK i Karlshamn.

AAK är det stora företaget som inte gör så mycket väsen av sig. Genom co-development arbetar man nära kunderna och där AAKs oljor och fetter ingår är de oumbärliga för produktens smak, konsistens, hållbarhet och inte minst näringsvärde. AAK verkar bakom kulisserna, men möjliggör produktion av viktiga och hållbara livsmedel.

Värdet av växtbaserade alternativ

Vegetabiliska oljor och fetter är en av de absolut största och viktigaste källorna till näring som vi alla behöver i vårt dagliga intag. Således är de till stor del avgörande för livet på jorden. Alternativet är animaliska fetter, men alla som någon gång handlat i en vanlig livsmedelsbutik vet att det idag sätts stort fokus på att i så stor utsträckning som möjligt kunna erbjuda växtbaserade alternativ.

–  Idag talas det mycket om att byta ut animaliska produkter mot växtbaserade, det är något som vi redan har arbetat med i över 100 år, säger Niklas Walderton, platschef på AAK i Karlshamn.

AAK är en föregångare på många sätt. Hållbarhetsfrågorna fortsätter att driva företaget, som hela tiden utvecklar nya produkter. I Karlshamn finns en stark utvecklingsavdelning som ständigt arbetar med nya utmaningar och med att bredda användningsområdet för AAKs produkter.

Producerar 700 000 ton

Tillväxten har varit god för AAK under de senaste tio åren, och trots lågkonjunktur ser Niklas Walderton ljust på framtiden.

– Vi utvecklar och tillverkar vegetabiliska oljor och fetter med speciella egenskaper. Det finns en annan marknad för basprodukter, men vi har valt att utvecklas inom specialsegmentet.

AAK samverkar med stora livsmedelsproducenter på den globala marknaden, och producerar årligen ungefär 700 000 ton vegetabiliska oljor, fetter och foder i fabriken i Karlshamn. Det är ungefär lika mycket som hela Sveriges mjölkproduktion räknat på alla mejerier.

Tror på fortsatt god tillväxt

Organisationen bakom den massiva produktionen i Karlshamn består av cirka 480 anställda, varav ungefär 320 arbetar i produktionen. Övriga fokuserar på logistik, försäljning, marknad, HR och naturligtvis produktutveckling.

Fabriken är under ständig utveckling och var även en av föregångarna när det gäller automatisering.

– Vi står väl rustade för att möta framtiden. Vi har både kapacitet och kompetens för att kunna fortsätta vår utveckling, säger Niklas Walderton.