Tis 26 sep / År 41 / Nr 3 2023

Driven entreprenör vill synliggöra varumärket Pajala

I den gamla banklokalen i Pajala har barnmorskan Hillevi Isacsson Ydfjärd öppnat café. Som en av Pajalas eldsjälar ser Hillevi att det är oerhört viktigt att man som invånare engagerar sig i kommunens utveckling. Som entreprenör har hon ännu större möjligheter att vara med och samverka och påverka för en positiv utveckling lokalt.

Café Valvet har fått sitt namn efter det gamla valvet som banken hade på Myntgatan i Pajala. Hillevi Isacsson Ydfjärd hade redan innan hon beslutat sig för att bli caféägare provat sina vingar som entreprenör i Pajala, då hon mellan 2011 och 2018 drev en butik som sålde godis, kosmetika, smycken och presenter, vid sidan av sitt arbete som barnmorska.

När butiken såldes 2018 blev samtidigt den stora banklokalen ledig. Som sann entreprenör började Hillevi direkt fundera på hur man skulle kunna ta vara på de nya möjligheter som bjöds i samband med det. Det var när hon handlade i en butik på Pajalas köpgata som idén föddes, Hillevi var sugen på smörgåstårta och insåg då snabbt att det inte fanns att finna i Pajala, just den dagen.

– Jag tänkte direkt att det måste ju finnas smörgåstårta när man är sugen på det i Pajala, precis som det finns på andra ställen. Vi som bor i Pajala vill ha lika hög service och ett lika bra utbud som andra. Sagt och gjort, jag började undersöka möjligheterna för att öppna café i den gamla banklokalen, berättar Hillevi.

Krävs viss personlighet

Det var ganska långa turer med tillstånd och ombyggnation av lokalen, men när Café Valvet väl öppnade visade det sig bli en succé. Detta var trots allt i skuggan av Northlands konkurs i Pajala, och många undrade nog hur det skulle gå för den nya caféägaren, som visserligen var mycket driftig, men som ändå öppnade en verksamhet mitt i Pajalas lågkonjunktur.  

Frågor som direkt dök upp var varför Café Valvet inte serverar mat som till exempel husmanskost. Då Hillevi ändå hade en kock så tänkte hon direkt; varför inte prova?

Idag serveras mat och framförallt husmanskost måndag – lördag och caféet har även catering, minnesstunder, pubkvällar, beställning av smörgåstårtor, vanliga tårtor, bakelser och så vidare.

– Det är helt klart så att det krävs en viss personlighet för att lyckas som entreprenör på en mindre ort som Pajala, men jag har även haft förmånen att hitta personal som brinner för denna typ av verksamhet, personalen är min största och bästa investering, konstaterar Hillevi.

– Jag har alltid varit kreativ och driven, har alltid sagt att det går att lösa på något sätt, och på den vägen har jag tillsammans med fantastiska medarbetare och givetvis min egen familj som stöttar och hjälper till, lyckats bygga inte bara en utan två verksamheter från grunden i Pajala.

Hillevi driver även caféet på Pajala Airport under december månad då engelsmännen kommer och besöker Santa’s Winter Village för att träffa den riktiga jultomten och få uppleva ett snögnistrande landskap för att komma i julstämning.

Butiken som Hillevi startade drivs fortfarande till viss del av nya ägare, och caféet vidareutvecklas hela tiden med lite nyheter, som till exempel motivtårtor som är det senaste  för att fånga livet höjdpunkter och skapa intresse. Det märks tydligt, enligt Hillevi, att Pajalaborna vill ha en cafékultur.

Pajala måste upplevas

En av de viktigaste faktorerna för att Pajala ska växa är att det finns en samverkanskultur. Den kan enlig Hillevi bli mycket bättre. Själv samverkar hon mycket med en annan eldsjäl i kommunen, Alf Andersson, som driver Tomtemagasinet. Tillsammans planerar de bland annat för en utveckling av Pajalas sommarmarknad som årligen drar mellan 40 000 – 50 000 besökare.

– Det finns väldigt mycket som kan utvecklas i Pajala om man lägger manken till. Vi kan samverka mycket mer företag emellan, än vad som görs idag, säger Hillevi. Vi kan tillsammans stärka vårt varumärke i Pajala, vi har så mycket som är unikt och som bara kan upplevas här.

Snötäckta vidder, skoteräventyr, hundspann, fiske både vinter och sommar, midnattssol och mycket mer – sist men inte minst den riktiga jultomten. Pajala måste upplevas.