Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Kvalitet och service alltid viktigast för Överkalix radio och tv

Butiksägaren Sture Persson är en av Överkalix många eldsjälar. I över 60 år har han varit drivande i utvecklingen av det lokala näringslivet genom att aktivt engagera sig i olika frågor. Till sin arbetsplats på familjeföretaget Överkalix radio och tv går han fortfarande glatt varje dag även nu när han är 80 år fyllda.

– Jag tycker fortfarande att det är lika roligt att få gå till arbetet varje dag, även nu efter ett långt arbetsliv på över 60 år, säger Sture, som tog över butiken efter sin far, grundaren Martin Persson. 

Det har varit en lång och spännande resa för Överkalix radio och tv, som under åren har marknadsfört och sålt en rad olika produkter och tjänster men som idag är en renodlad radio-, tv- och vitvaruhandel. Resan startade redan 1936, då Martin Persson grundade en butik och verkstad för cyklar, elartiklar och byggvaror i Överkalix.

Redan från start fick butiken ett gott rykte i och omkring Överkalix, mycket tack vare grundarens målmedvetenhet och driftighet. Detta var mitt i krigstider, men trots det kunde Martin få fram det mesta som kunderna efterfrågade. Den starka serviceinriktningen har alltid särpräglat verksamheten, och gör än idag.

Lever på kvalitet och service

År 1942 föddes Sture Persson, och samma år byggdes en ny fastighet i centrala Överkalix, dit butiken så småningom flyttade. Det är samma fastighet som Överkalix radio och tv huserar i än idag, och som Sture har som bostad då han sedan många år bor ovanpå butiken.

– Jag trivs med tillvaron och att ha förmånen att gå nerför trappan och vara på arbetet direkt. Det som inspirerar mig mest är att få utbyta tankar och idéer med kunderna, och att hjälpa dem att optimera nyttan med sin investering. Kvalitet och service har alltid varit den starkaste konkurrenskraften för verksamheten, säger Sture, som sedan en tid tillbaka är ensam i butiken men som inte har några planer på att trappa ner i fråga om tillgänglighet och öppettider.

– Jag har för avsikt att driva verksamheten så länge jag kan, säger han. Jag känner i princip alla lokala kunder. Butiken servar kunder i nästan hela Norrbotten, och för mig har det alltid varit viktigt att bygga långvariga relationer. Det gäller även i fråga om relationer med andra företag lokalt samt inte minst med kommunen.

Alltid varit mångsidig verksamhet

Överkalix har förändrats väldigt mycket under åren. På 1950-talet hade kommunen över 11000 invånare, och idag cirka 3000. Det har inneburit stora förändringar för alla handelsverksamheter i kommunen.

Överkalix radio och tv har alltid varit en mångsidig verksamhet. Även om sortimentet idag är renodlat så är det fortfarande ett brett urval som erbjuds. Under 1960-talet reparerades i stort sett alla cyklar och radioapparater i den egna verkstaden på gården, som idag är lager för vitvaror, samt radio- och tv-apparater.

– När tv:n gjorde sin entré i början av 60-talet fick vi bråda tider i verkstaden, minns Sture. Alla ville ha en egen tv i hemmet, men det var en ganska klurig uppgift att installera dåtidens tv-apparater med tillhörande antenner. Sannolikt hade vi som mest att göra då och under de kommande två decennierna från det, då vi hade omkring 10-12 anställda.

Viktigt med lokala samarbeten

Idag samarbetar Överkalix radio och tv med lokala elektriker och vvs-tekniker som levererar och installerar kundernas investeringar.

Det lokala samarbetet är grundstenen för att Överkalix ska vara en attraktiv plats att bo och verka på. Det är något som Sture alltid har arbetat för, och som han känner att kommunen stöttar genom att hjälpa till med utbildningar och marknadsföring bland annat.

– Kommunen för en aktiv och relevant dialog som jag personligen uppskattar och som är viktig för Överkalix näringsliv, avslutar Sture med.