Lör 2 mar / År 42 / Nr 5 2023

Här tas historien in i framtiden

I gamla anrika fabrikslokaler där det under många år bedrivits utveckling, tillverkning och testning av fordonsmotorer huserar sedan snart 30 år tillbaka Munktellmuseet. Brukstraditionen sitter i väggarna och ger museet en unik karaktär och atmosfär som bara går att uppleva just här.

Munktellmuseet bedriver även konferens- och mötesverksamhet med tillhörande evenemang och middagar.

Munktellmuseet är ett av Eskilstunas mest spännande besöksmål. Här tas historien in i framtiden, vilket också är museets filosofi, genom att man låter tradition möta nytänkande.

– På museet kan våra besökare uppleva vår 190-åriga historia, från det att Munktell etablerade sin mekaniska verkstad och fram till det globala företag som Volvo CE är idag. Vi utvecklar och skapar nya möjligheter för våra besökare att lära sig om historien, och förstå hur den har tagit Volvo CE in i framtiden, förklarar Jannicke Serneberg, museichef.

Bara unika upplevelser

På Munktellmuseet är allt anpassat för en bred målgrupp med ambitionen att det ska finnas upplevelser som passar alla. Hit kommer besökare i alla åldrar, från barn- och skolungdomar till äldre fordonsfantaster som exempel.

– Vi vill att alla som kommer hit ska lämna museet med en känsla av att de har lärt sig något nytt och att de känner sig upprymda över det, säger Jannicke.

Utöver museiverksamheten bedrivs även konferens- och mötesverksamhet med tillhörande evenemang och middagar. Hit kommer företag från hela Sverige, och Antikrundan har också spelats in på Munktellmuseet. Under valet i år hade Socialdemokraterna sin valvaka på museet.

– Vi erbjuder bland annat möjligheten att äta en trerätters middag i sällskap av en stor gul dumper. Det är nog ingen annan i världen som kan göra samma sak, det är en unik upplevelse som vi vill förmedla, tillägger Jannicke.

Konferenser kan hållas för mindre sällskap på en handfull personer och upp till över 300 deltagare.

Helt ny innovationsavdelning

Museet hade öppet under början av pandemin men stängde under hösten 2020. Då passade man på att renovera, bland annat färdigställdes en ny entré, ett café och en helt ny innovationsavdelning med en modern Volvoutställning.

– I vår innovationsavdelning kan besökarna få köra med dumper i ett grustag med hjälp av VR-glasögon, gräva med vår grävmaskinssimulator och så vidare. Här har vi samlat ett antal nya upplevelser som understryker att historien möter framtiden på museet, avslutar Jannicke Serneberg med.