Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Elcoline erbjuder en mångsidig arbetsplats

Företaget Elcoline (tidigare Maintpartner) bygger vidare på Bofors gamla serviceavdelning i Karlskoga, och levererar fortfarande service- och underhållstjänster från samma plats. Arbetsplatsen är dynamisk, ingen dag är den andra lik, med många olika roller under samma tak. Det passar utmärkt för praktik inom Teknikcollege.

I vissa av de certifierade utbildningarna ingår travers- och truckkort

Allt från små eljusteringar och -uppgraderingar till stora installationer av ny maskinutrustning utförs av Elcoline i Karlskoga. Här finns både mekanisk verkstad och en fullserviceavdelning inom elservice och elinstallationer. Företaget har även egna tillverkande enheter i Karlskoga, Arboga och Degerfors.

Mångsidig arbetsplats

Serviceenheten är en mycket spännande arbetsplats där många olika tekniker möts och samspelar.

Utöver service och underhåll av industriella automationslösningar, tillverkande enheter och system, utför Elcoline även transporttjänster både inom och utanför industriområdena. Ytterligare ett samlat uppdrag som Elcoline har på området är brandskydd, med en egen brandkår som ansvarar för hela industriområdet.

De olika ansvarsområdena gör Elcoline till en av regionens mest mångsidiga arbetsplats, och kompetensbehovet är brett. Företaget tillverkar på Bofors industriområde även emballage för både försvarsindustri och övrig industri.

– Jag vågar påstå att för allt som ryms inom de olika utbildningsområdena inom Teknikcollege har vi en roll för, säger Elcolines CFO Maria Bark-Pettersson.

Möjlighet att rekrytera         

Maria ser samarbetet med Teknikcollege som en unik möjlighet att rekrytera kompetens inom flera områden.

– Det är en stor fördel för oss att få knyta kontakt med potentiella arbetstagare tidigt. Konkurrensen inom alla våra verksamhetsområden är hård, i stort sett alla kompetenser som vi behöver är bristvara över hela landet. Då gäller det att vi som arbetsgivare kan visa att det finns unika utvecklingsmöjligheter hos oss. Det strävar vi efter att marknadsföra på olika sätt och inte minst genom att samverka inom Teknikcollege.

Vill inspirera fler att välja teknik och industri

Maria berättar vidare att en påtaglig fördel med att jobba på Elcoline utgörs av de många olika arbetsmoment och processer som alla medarbetare får ta del av. Det råder stor variation varje dag vilket gör arbetsplatsen levande och idérik. Det är något som borde skapa intresse bland unga.

– Eftersom vi har så många olika yrkesroller samlade här finns det ingen snäv kravprofil som vi ställer mot Teknikcollege i vår strävan efter att samverka. Vi kan erbjuda roller för alla utbildningsområden, och vi vill inspirera ungdomar att välja en teknik- eller industriutbildning genom att vi visar vårt företags mångsidighet. Det är viktigt att fler får upp ögonen för vad en utbildning inom de här områdena kan leda till – det finns nästan ingen begränsning, sammanfattar Maria Bark-Pettersson.

Autism Helsida