Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Maxidoor maxar utbytet med Teknikcollege

Maxidoor har ett långvarigt samarbete med Teknikcollege. Tack vare det kan företaget tillgodogöra sig ny kompetens snabbare och samtidigt få en unik möjlighet att forma utbildningen inom Teknikcollege så att den svarar på branschens specifika behov.

Teknikcolleges handledarutbildning säkerställer kvalitén under det arbetsplatsförlagda lärandet.

Det är en mycket spännande utvecklingsresa som Maxidoor har gjort och som fortfarande pågår, med kontinuerlig lansering av nya produkter och en fortsatt stark efterfrågan trots lågkonjunktur.

Allt annat än massproduktion

Maxidoor har ett helt sortiment av säkerhetsklassade produkter som utvecklats och tillverkats i den egna fabriken i Frövi, Lindesbergs kommun. Utöver det tillverkas även glaspartier för offentliga miljöer och alla typer av glas- och ståldörrar i samma fabrik. Företaget är en viktig partner för Kriminalvården, som behöver säkerhetsklassade dörrar och fönster.

Den främsta utvecklingen för Maxidoor sker inom affärsområdet brand- och säkerhetsklassade produkter. Under årsskiftet 22/23 inkorporerades ett systerföretag från Göteborg in i verksamheten i Frövi, som nu har närmare 80 medarbetare och är en mycket mångsidig och innovationsdriven arbetsplats.

– Vi är allt annat än ett massproducerande bolag. Vi har ett visst standardsortiment, men allt vi tillverkar är kundanpassat och tillverkas först när vi får en order. Allt vi tillverkar är av högsta kvalitet och håller en hög säkerhet, även det som inte är rena säkerhetsklassade produkter. Våra kunder ställer marknadens tuffaste krav och det måste vi alltid förhålla oss till, säger Jens Gustafsson, vd på Maxidoor.

Från utveckling till färdigställande

Maxidoor säljer bara måttanpassade produkter, och sällan exakt samma utförande till två olika kunder. Det i sig skapar en utmaning som kräver en hög problemlösningsförmåga.

– Vi samarbetar med Teknikcollege i Lindesberg för att vi vet att det ger resultat för vår kompetensförsörjning. Vi som företag måste engagera oss och bidra till att utveckla ungdomars intresse för teknik. Bara då kan vi bygga ett långsiktigt rekryteringsunderlag, förklarar Jens.

Elever från Teknikcollege får delta i samtliga moment från utveckling till färdigställande av kundunika lösningar inom Maxidoor. För elever som går det industritekniska programmet är det viktigt att få vara med och förstå alla moment och processer i tillverkningen.

Elever från teknikprogrammet är ofta med och utvecklar helt nya lösningar, både mot kund och lösningar som Maxidoor behöver internt för att förbättra tillverkningsprocessen.

Söker unga talanger

På Maxidoor har man för avsikt att fördjupa samarbetet med Teknikcollege.

– Genom att maximera utbytet med Teknikcollege är vi med och bygger en starkare industri från grunden. Vi är delaktiga i att forma morgondagens kompetens, och vi ser samtidigt till att marknadsföra Maxidoor som en attraktiv arbetsplats för unga talanger. Vi vill naturligtvis att de ska välja oss som arbetsgivare efter avklarade studier, avslutar Jens Gustafsson.