Lör 20 jul / År 42 / Nr 3 2024

Distriktsveterinärerna gör stor skillnad för djuren och deras ägare

Det blir allt större brist på veterinärer i Sverige. För Distriktsveterinärerna, som har jour dygnet runt, är det en stor utmaning eftersom man måste garantera beredskap för att ta hand om akuta sjukdoms- och olycksfall.

Helena Sixtensdotter, klinikchef med ansvar för Eskilstuna, Flen och Nyköping

– Vi på Distriktsveterinärerna har en mycket viktig roll. Vårt uppdrag kommer från regeringen och vi ska enligt det ha ständig beredskap för att ta emot akuta sjukdoms- och olycksfall. För uppdraget har vi både fasta kliniker och mobila enheter. Vi åker ut till de djur som inte kan lastas och åka in till någon av våra eller våra kollegors kliniker, berättar Helena Sixtensdotter, klinikchef med ansvar för Distriktsveterinärernas kliniker i Eskilstuna, Flen och Nyköping.

På Distriktsveterinärerna ser man andra kliniker och Djursjukhus som kollegor. Huvudfokus är alltid att erbjuda den absolut bästa och snabbaste vården för djuren, och då spelar det ingen roll vem vårdgivaren är, påminner Helena, och fortsätter:

– Vi utför en tjänst som alltid måste finnas och alltid måste fungera. För den som vill vara med och göra skillnad för djuren och deras ägare så är Distriktsveterinärerna rätt arbetsgivare. Det vi gör är en värdefull insats som räddar liv. Vi arbetar tätt tillsammans med andra kliniker för att så långt det går förebygga skador och sjukdomar, samt avhjälpa där det behövs.

Avancerad djursjukvård tar mer tid

För den som arbetar på Distriktsveterinärerna krävs ett stort ansvarstagande eftersom man arbetar ensam under större delen av tiden. Kollegor i branschen som inte har beredskap dygnet runt är beroende av att Distriktsveterinärerna finns och kan ta hand om de akuta fall som inträffar utanför ordinarie öppettider. För att verksamheten ska fungera optimalt och erbjuda bästa tänkbara vård för djuren så behöver fler söka sig till Distriktsveterinärerna.

– Vi är ständigt på jakt efter fler medarbetare som vill vara med och utveckla vår verksamhet inifrån. Just nu söker vi bland annat en smådjursspecialist till kliniken i Eskilstuna. Vi söker både veterinärer och djursjukskötare för att stärka och vidareutveckla verksamheten i hela Sörmland. Det vi erbjuder är en unik möjlighet att vara med och bygga upp en stark organisation som gör stor skillnad, säger Helena.

Distriktsveterinärerna har i dagsläget fem veterinärer och en djursjukskötare i Eskilstuna, tre veterinärer i Flen och i Nyköping är Helena ensam veterinär med beredskap. Och det blir ständigt mer att göra.

– Vi har mycket mer att göra nu än tidigare. Det beror inte på att djur blir sjuka oftare eller att hälsan är sämre i allmänhet. Det är snarare tvärtom, men djursjukvården har utvecklats väldigt mycket och idag utför vi mycket mer tjänster än vad vi kunde göra tidigare. Vi gör mer för varje patient, det är en mer avancerad och modern djursjukvård idag och det tar mer tid att utföra. Vi spenderar i regel mer tid med varje patient idag, förklarar Helena.

För djurens bästa

I Uppsala, där SLU har sin veterinärutbildning, råder det sällan brist på veterinärer. Sörmländska Eskilstuna, Flen och Nyköping ligger inte speciellt långt från Uppsala, och borde därför vara attraktiva etableringsorter för en nyutexaminerad veterinär som vill stanna i regionen.

– Om man vill göra störst nytta i sitt arbete som veterinär så ska man söka sig till oss på Distriktsveterinärerna. Vi tar hand om de mest sjuka djuren och svarar på akutfall som ingen annan kan ta hand om. Det är av yttersta vikt att Distriktsveterinärerna finns kvar och vidareutvecklas som en stark aktör – för djurens bästa, konstaterar Helena.