Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Kompetens är den viktigaste resursen för PMK

Under drygt 20 år har Landskronabaserade PMK Marin & Industri AB försett en bred och geografiskt omfattande marknad med stabila och hållbara stålkonstruktioner. Målsättningen är att fortsätta utveckla företaget tillsammans med industrin såväl i Sverige som internationellt.

Vår största styrka är definitivt all den kunskap och erfarenhet som finns hos våra medarbetare.

För vissa typer av stålkonstruktioner är PMK marknadsledande i Sverige. Det finns inte många andra aktörer i Sverige som kan leverera i lika stora projekt, där allt är konstruerat och byggt inomhus i en kontrollerad miljö.

Kompetens som största tillgång

PMK har tillgång till en 8000 kvm stor verkstad i Landskrona. Det är inte bara verkstadens omfattning och utrustning som gör företaget till en given partner i stora industriprojekt. Kompetensen är den viktigaste resursen och möjliggöraren i alla projekt. Kompetensen hos varje medarbetare är unik och långt specialiserad, och är enligt platschefen Enis Sehic mycket svår att hitta på andra ställen.

– Vår största styrka är definitivt all den kunskap och erfarenhet som finns hos våra medarbetare. Vi sysselsätter idag ett 40-tal personer, vi använder inte konsulter utan tillämpar enbart egen personal som vi känner och som vi vet ställer upp i alla lägen, säger Enis.

Stålkonstruktioner som broar och flytbryggor som tillverkas i verkstaden i Landskrona och därefter skickas ut för att monteras upp på plats, antingen av PMK:s egen personal eller av en annan montör som beställaren anlitar. Ofta är det PMK som själva står för montaget också, eftersom de känner produkten bäst och vet hur den mest effektivt kan monteras. 

Jobbar bara med special

Ingen dag är den andra lik på PMK. Alla projekt är unika, det finns inget lager av standardprodukter som bara kan levereras ut när en beställning kommer in. Processen fungerar istället så att beställaren beskriver sitt projekt, och PMK konstruerar precis det som efterfrågas, med hög noggrannhet och leveranssäkerhet.

– Vi jobbar bara med specialutvecklade produkter och kan trots det leverera snabbt vid behov. Vi ser ingen avmattning i antalet förfrågningar som kommer in, inte heller nu under lågkonjunktur. Det satsas mycket på att utveckla infrastrukturen i Sverige och det medför att vi får fler förfrågningar, berättar Enis Sehic.

PMK annonserar efter nya medarbetare från hela EU, och företaget följer också kunderna ut i världen.

– Eftersom det är specialistkompetens vi söker så måste vi vara öppna för möjligheter över hela EU. För oss spelar det ingen som helst roll varifrån man kommer, det är kompetensen vi värdesätter och inom vårt område talar den sitt språk och det kan alla förstå.

PMK söker hela tiden efter erfarna stålkonstruktörer som vill vara med och förstärka organisationen för framtiden.