Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Sundsvall – den svenska 15-minutersstaden som ger bättre livskvalitet

Begreppet 15-minutersstaden är en stark trend och ett koncept som flera av världens största städer nu försöker införliva. För att skapa en klimatsmart stad där stadens invånare kan nå hem, jobb, nöjen och fritidsaktiviteter med minimal bilanvändning och med ökad livskvalitet. En svensk stad som redan idag kan leverera på detta är Sundsvall, där du har allt i det goda livet inom 15 minuter.

Perfekt placerat, nästan mitt i Sverige och mellan Södra och Norra berget med havet som närmsta granne, ligger Sundsvall. Den vackra stenstaden med sin spektakulära arkitektur som byggdes upp på sex år efter branden 1888 lockar både Sundsvallsbor och besökare. Staden utvecklas i strukturerad samverkan och är finalist i Årets stadskärna 2023.

– Sundsvall är redan idag den perfekta mellanstora staden med alla dess fördelar. Vi har ett stort utbud av tjänster, service, universitet och en innovativ arbetsmarknad, plus ett rikt utbud av kulturupplevelser, shopping och nöjesliv. Här finns teatrar och ett överraskande brett restaurangutbud. Den mixen i kombination med ett varierat och lättillgängligt friluftsliv gör Sundsvall unikt med sin närhet till allt, menar Evelina Wahlqvist, etableringsstrateg och samhällsanalytiker i Sundsvalls Kommun.

Stor satsning på friluftsaktiviteter

Sundsvall har under de senaste åren blivit framröstat till Sveriges friluftskommun två gånger, 2010 och 2018. Inte konstigt med det utbud som finns just runt knuten av stadskärnan. Eller vad sägs om närhet till skog, grönområden, 36 havsbad och insjöbad, vandringsleder, 4 stadsnära slalombackar och 300 km preparerade längdspår.  

– 98 procent av våra invånare har max 300 meter till ett grönområde. Vi har en väl utvecklad friluftsstrategi, och satsar stort på att utveckla våra friluftsområden. Nu senast har vi gjort en stor satsning på att möta det stora cykelintresset som finns, berättar Anders Erlandsson, friluftsstrateg i Sundsvalls kommun.

Lättare att få ihop livspusslet

I Sundsvall får familjen tid att ta plats, närheten till allt gör det enklare att få ihop livspusslet. Här kan du gå eller cykla när du ska någonstans. Samtidigt skapar ökade möjligheter till distansjobb, goda kommunikationer och närheten till Stockholm nya möjligheter att välja det bästa av två världar. När dubbelspåret är utbyggt kommer det bara ta två timmar med tåg mellan Sundsvall och Stockholm.

För en snittpendlare innebär det mellan 3 och 4 veckor mer fritid per år genom att bo här i jämförelse med Stockholm. I Sundsvall kan du välja att bo urbant inne i den gamla stadskärnan, nere vid norra hamnen där vi bygger ett nytt häftigt bostadsområde eller i en mer lantlig miljö. Oavsett vad du väljer har du faktiskt nära till allt. Och du får tillgång till en bostadsmarknad där fler har råd att äga sin bostad i en stad som satsar stort på framtiden, säger Andreaz Strömgren, stadsbyggnadsdirektör i Sundsvall.

Autism Helsida