Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Ett av Europas största högautomatiserade lager för livsmedel byggs i Eskilstuna

Ulf Axelsson, Chef Terminaler, är mycket upprymd över den stundande byggnationen av Coops nya centrallager i Eskilstuna. Det blir en av Europas största anläggningar i sitt slag, och även den mest moderna med tillgång till den senaste automationstekniken för hantering av livsmedel. 

Provkörning av den nya tågbanan till COOPs nya centrallager i Eskilstuna.

Coop ersätter två befintliga lagerterminaler i regionen, den ena i Upplands-Bro och den andra i Västerås, med en betydligt större enhet i Eskilstuna. Samtidigt ska flera hundra nya medarbetare rekryteras till den nya terminalen.

– Vi har planerat för den här investeringen under flera år och har i ett tidigt skede tagit hjälp av olika rekryteringsbolag för att göra en långsiktig rekrytering, säger Ulf Axelsson.

I dagsläget har terminalen i Eskilstuna cirka 150 anställda, de allra flesta kommer från våra nuvarande terminaler i Västerås och Bro, men det färdigställda centrallagret kommer att ha omkring 450 anställda framåt sommaren 2024. Det är en rejäl ökning, men Ulf ser ljust på möjligheterna att få tag på den kompetens som behövs.

– En toppmodern, högautomatiserad anläggning där det hållbara arbetslivet präglas, vilket har resulterat i ett stort intresse hos rekryterna, säger han, och tillägger att det just nu är mycket fokus på terminalarbetare eftersom det är den mest frekventa yrkesrollen på lagret.

– Vi kommer i det närmaste att ta in ett 50-tal nya terminalarbetare till vår produktion som pågår samtidigt som vi bygger färdigt det nya lagret. Butikerna behöver fortfarande få sina varor, vår verksamhet kan aldrig stanna upp.

Ulf poängterar också att ett arbete på Coops nya centrallager blir en mycket fin utvecklingsmöjlighet för alla som vill vara delaktiga i att skapa bästa förutsättningar för Europas mest moderna tempererade anläggningar.