Lör 20 jul / År 42 / Nr 3 2024

Sörmlands stadsmission uppmanar alla att tänka till

Sörmlands stadsmission arbetar målmedvetet för att göra livet lite enklare för fler människor. Målet är att hjälpa så många som möjligt, och idag är det en mycket bredare målgrupp som söker stöd hos stadsmissionen än för bara några år sedan. Att det är många barnfamiljer som söker hjälp är något som vd Annalie Welin vill uppmärksamma ytterligare.

Sörmlands stadsmission uppmanar privatpersoner och företag att funderara på hur man kan hjälpa till.

Det finns förutfattade meningar kring vem som söker stöd från Sörmland stadsmission. Det vill Annalie Welin få rätsida på. Att öka förståelsen för varför människor behöver hjälp, och vad stadsmissionen gör för att hjälpa är viktigare än någonsin.

– Vi behöver engagera betydligt fler, både för att få in mer pengar till verksamheten och för att samla in matvaror och annat som människor behöver. Vår verksamhet till stor del på gåvomedel. När det gäller matcentralen så är den helt och hållet uppbyggd på gåvor i form av matsvinn från butiker, säger Annalie.

Fler och fler behöver hjälp, vilket är en oroande utveckling. Det blir fler barnfamiljer, en målgrupp som tidigare inte varit så stor men som växer snabbt. Den ekonomiska krisen gör att fler får det tufft, även människor som tidigare har klarat sig bra.

Vill engagera företag

Det finns inga genvägar. För att en hjälporganisation ska fungera så måste det finnas ett omfattande intresse och stöd för dess verksamhet. Sörmlands stadsmission vill engagera företag i större utsträckning. Företag kan ofta sponsra verksamheten på ett mer kraftfullt sätt, men alla bidrag är självklart viktiga.

– Detta är en pågående fråga för oss, att engagera företag och privatpersoner i vårt arbete. Vi behöver visa vad vi gör och hur vi kan påverka, hur vi är med och förändrar, skapar hopp och framtidstro genom vår verksamhet, förklarar Annalie.

Just hopp och framtidstro är nu viktigare än någonsin. Omvärlden har förändrats och det är svårt för många att se ljust på framtiden. Sörmlands stadsmissions arbete har en kristen grund med Svenska kyrkan som huvudman.

– I vår öppna verksamhet, där vi tar emot människor som är socialt utsatta och/eller har behov av att träffa andra människor, får vi ofta frågor kring framtiden och hur man som människa ska orka kämpa vidare. Vårt arbete handlar inte bara om att dela ut materiella saker, betonar Annalie.

Vad kan man göra?

Under hösten och vintern är det extra viktigt att Sörmlands stadsmission kan engagera så många som möjligt. Inför jul blir det mer att göra, julpåsar ska packas och delas ut, och det samlas även in mer varma kläder för utdelning. Nu uppmanas alla som har möjlighet att ta sig en funderare över vad man själv kan göra för att hjälpa, som privatperson och som företag.

För den som vill stötta stadsmissionens arbete finns en enkel väg in via hemsidan, där man kan välja Eskilstuna eller Nyköping och därefter få mer information, ställa frågor, ge en gåva och söka fler kontaktuppgifter.