Tor 29 feb / År 42 / Nr 5 2023

Idrottsevent och folkfest i Piteå 2024

Mellan den 28 och 30 juni 2024 går Piteå Summer Games av stapeln. Det blir tre fullspäckade dagar av fotbollsspelande för barn och ungdomar från hela världen. Mellan 15 – 20 nationer representeras av flera hundratals lag. Det blir en folkfest som fyller staden med kämpaglöd och glädje.

Den internationella ungdomsfotbollsturneringen Piteå Summer Games är bland de största i sitt slag i världen. Turneringen är samtidigt en mycket viktig ambassadör för Piteå och för regionens varumärke Swedish Lapland. Det har den varit sedan starten 1990, med en ofrivillig paus under pandemiåren 2020 och 2021.

Bjuder in till gemenskap

Piteå är en stad som trots sin storlek kan anordna riktigt stora evenemang. Det ser man bara på Pite havsbads sommarkonserter, Noliamässan, Piteå Dansar & Ler, Kyrkmarknaden och Studio Acusticum. Piteå Summer Games är ett idrottsevent som inte lär göra någon besviken.

– Vi som arrangörer lägger mycket stor vikt vid att det ska vara en folkfest som bjuder in till gemenskap i kommunen. Det är ett evenemang som räknas bland världens största inom ungdomsfotboll och vi är oerhört stolta över att kunna ha en så pass stor turnering i Piteå, säger Anna Bogren Dalberg, verksamhetschef för Piteå Summer Games.

Eftersom deltagarna kommer med sina lag, tränare och ofta hela familjer så handlar det om en fördubbling av Piteås befolkning under de tre turneringsdagarna. Varenda hotellsäng likväl som campingplats är uppbokad. Förutom det kommersiella boendet så bor ca 420 lag på skolor, förskolor, sporthallar och församlingsgårdar runt om i kommunen.

Match i midnattsljus

Det är i det närmaste anmärkningsvärt att en mindre kommun som Piteå, med sitt läge nära polcirkeln, kan ro i land ett internationellt och världsunikt idrottsevent som Piteå Summer Games.

– Våra långväga gäster brukar uppskatta det exotiska vi har att erbjuda som till exempel midnattsljuset. Det spelas matcher på nätterna eftersom det är ljust hela natten. Det måste vi också göra för att hinna med alla steg i turneringen under de tre dagarna, förklarar Anna Bogren Dalberg.

– Det finns så många oerhört positiva saker med arrangemanget, fortsätter hon. Många återkommande gäster har sagt att de känner sig mer välkomnade och uppmärksammade i en mindre stad som Piteå. Vi är från vårt håll också mycket stolta över att kunna erbjuda en internationell mötesplats för regionens barn och ungdomar. Vi vill skapa gemenskap som bygger på idrottens kamratskap och det lyckas vi bra med i form av Piteå Summer Games.