Tor 29 feb / År 42 / Nr 5 2023

Swede Ship växlar upp

Swede Ship har näst intill fulltecknade orderböcker och har nu för avsikt att förstärka sin organisation inom samtliga verksamheter.

Just nu söker Swede Ship personal till samtliga verksamheter som erbjuder goda utvecklingsmöjligheter för drivna personer som vill jobba med samhällsnyttiga projekt.

Under ett besök på Swede Ship Marines varv i Djupvik på ön Tjörn, norr om Göteborg, finns det mycket goda chanser att få se olika typer av fartyg och olika typ av arbete som pågår på varvet allt ifrån nybyggnation till reparationer på nära håll och under en stund få se dessa ståtliga konstruktioner är gott nog för den som är teknikintresserad och som vill få en ökad förståelse för hur avancerade fartyg kan vara.

– Vi har en lång tradition ända sedan 1894 av att bygga båtar. Våra kunder är genom åren Svenska Sjöräddningen (SSRS), Norska Redningsselskapet (RS) statliga Rederier som FMV, Kustbevakningen, Sjöfartsverket och Trafikverket och till privata rederier vid varvet i Djupvik, alla kunder är betydelsefulla, inleder Martina Lundqvist, HR-ansvarig på Swede Ship. 

Både nybyggnadsvarv och reparationsvarv

Swede Ship har vidareutvecklat verksamheten och mycket har hänt under de senaste åren. Det finns inte så många nybyggnadsvarv kvar i Sverige, men Swede Ship har både nybyggnadsvarv och reparationsvarv. Det som är mest spännande är att det pågår en skarp utveckling på alla fronter, allt ifrån elektrifiering av framdrivning till nyutveckling av nya Fartygsmodeller.

– Våra kunders verksamheter utvecklas och vi växer med det, och att det sker stora investeringar inom den branschen. Vi har kompetens och erfarenhet för att konstruera och bygga helt nya fartyg där allt är specialanpassat efter kundens önskemål. Vi kan samtidigt utföra service, underhåll och reparationer på samtliga fartyg inom vår kapacitet, berättar Ibrahim Mujic, som är svetsare på Swede Ship Marine AB varv på Tjörn.

Mycket hantverk i att tillverka special

Varvet på Tjörn är den största verksamheten inom Swede Ship, men utveckling sker på samtliga anläggningar. I Göteborg finns Swede Ship Yachtservice som är inriktade på motorservice och motorrenoveringar och har auktorisation av flera stora motortillverkare     och i Hunnebostrand finns Swede Ship Composite, ett nybyggnadsvarv för kompositbåtar.

Lätta kompositkonstruktioner eftertraktas alltmer, bland annat inom sjöräddningen

Den senaste leveransen från Swede Ship Marine är ett specialfartyg till Norska räddningssällskapet båten är 22 meter lång och byggd i Aluminium. Vi har dock kapacitet för att bygga upp till 35 meter. Det är vår flexibilitet som är vår främsta styrka tillsammans med vår erfarenhet av hantverket. Allt vi gör är special och det är mycket hantverk i det, menar Ibrahim.

Dotterbolaget Swede Ship Sublift är en kompletterande verksamhet som fokuserar på tillverkning av Båtupptagningsvagnar.

– När det gäller kompetens så ser vi på Swede Ship gärna att vi kan anställa i egen regi. På varven finns alla kompetenser från konstruktörer till ”varvsarbetare” som är plåtslagare, svetsare, inredningssnickare, elektriker, rörläggare, maskinister och montörer med spetskompetens. Eftersom vår verksamhet är mycket specialiserad behöver vi ofta lära upp själva, men det måste finnas ett intresse hos kandidaten, som även måste ha grundläggande utbildning för uppdraget som till exempel svetsare, förklarar Martina.

Fina utvecklingsmöjligheter på Swede Ship

Just nu söker Swede Ship personal till samtliga verksamheter. Johan Hansson arbetar med maskinservice på varvet på Tjörn, men kommer från en annan bransch. Han berättar att han trivs mycket bra på Swede Ship Marine.

– Här får jag en möjlighet att lära mig nya saker varje dag och det är fantastiskt att verksamheten är så varierad och flexibel att det faktiskt är något nytt man får uppleva varje dag. Det saknade jag i mina tidigare roller på andra företag, säger Johan.

Plåtslagaren Alfred Thäng har gått en yrkesutbildning och är också stolt över att vara en del av teamet på Tjörn:

– Jag började som lärling på varvet och har fått en unik möjlighet att vidareutveckla min kompetens på plats. Jag har utbildat mig till industrisvetsare men har byggt på min kompetens och utvecklats till plåtslagare här på varvet. Jag uppskattar att det finns så fina utvecklingsmöjligheter på Swede Ship Marine.

På Swede Ship finns utvecklingsmöjligheter för drivna personer som vill jobba med samhällsnyttiga projekt.

Swede Ship Marine AB har funnits på samma plats sen 1894, i Djupvik på Tjörn, med cirka 80 anställda och bygger fartyg upp till 35 meter i aluminium.

Swede Ship Composite AB ligger i Hunnebostrand och bygger fartyg i komposit och sysselsätter ca 30 personer.

Swede Ship Yachtservice AB ligger på Nya varvet i Göteborg och inriktar sig på motorservice och motorrenoveringar. Sysselsätter idag ca 10 personer.

Swede Ship Sublift AB bygger båtupptagningsvagnar som man på ett effektivt sätt sjösätter, tar upp och rangerar båtar med.