Sön 19 maj / År 42 / Nr 1 2024

Norra Skog: ”Vi måste ställa om till förnybara resurser”

Föreningen Norra Skog existerar för att ta vara på och främja intressen hos Norrlands skogsägare. Det innebär i sin tur ett stort åtagande och engagemang för den norrländska och i förlängningen även den svenska ekonomin och välfärden. Skogens resurser spelar en central roll i utvecklingen av välfärden, och det borde få ta mer plats i den aktuella debatten.

För 100 år sedan var vi bara två miljarder. I dagi är vi fyra gånger så många människor – men jordens ändliga resurser har blivit mycket färre, förklarar Pär Lärkeryd, vd för Norra Skog, bilden nedan till vänster

Klimatomställningen är en av våra största utmaningar idag och något som Norra Skog är mycket involverade i genom att informera, utbilda och aktivera sina medlemmar. Klimatkrisen är inte ett nationellt problem – den berör, påverkar och involverar samtliga av världens nationer. Alla måste med andra ord också ta ansvar för att omställningen ska vara möjlig.

– För att få lite perspektiv kan man göra en snabb jämförelse mellan idag och tidigt 1900-tal. Det finns drygt åtta miljarder människor på jorden idag. För cirka 100 år sedan var vi bara två miljarder. Vi är fyra gånger så många människor som ska ha mat, vatten, kläder och andra förnödenheter – men jordens ändliga resurser har blivit mycket färre, förklarar Pär Lärkeryd, vd för Norra Skog.

Vad är egentligen förnybart?

En del av lösningen på klimatproblematiken som vi upplever idag – och som lär förvärras om inget görs nu, är enkel att förstå men svår att tillämpa i praktiken. Vi blir ständigt fler människor på jorden, men samtidigt ska vi bli fossilfria och bana väg för det cirkulära samhället. Det samtidigt som förnybara resurser är ojämnt fördelade över jordklotet. 

– Vi måste ställa om till förnybara resurser för att tillgodose våra behov, det är de flesta medvetna om, fortsätter Pär. De förnybara resurserna måste dessutom användas smart, så att de förblir förnybara och kan komma oss tillgodo om och om igen. Ett par viktiga frågor att ställa sig här är: vad är egentligen förnybart? Vad är cirkulärt över tid?

Per definition är förnybart sådant som växer tillbaka och återskapas över tid. Cirkularitet uppnås när man nyttjar förnybara eller samma resurser hela tiden, i ett slutet kretslopp. I princip inget land i världen kan stoltsera med ett sådant upplägg, i alla fall inte som är rikstäckande. Inget land är ännu en cirkulär ekonomi. 

Kan det svenska samhället bli cirkulärt?

I Sverige är vi lyckligt lottade jämfört med många andra länder när det gäller tillgång på förnybara resurser, och speciellt i form av odling i skog, på åker eller i vatten Sverige har cirka en procent av världens skogsareal, men en mycket liten del av världens befolkning bor här. Skogsresursen i förhållande till antalet invånare är med andra ord enorm.

– Vi har en fantastisk resurs i skogen, konstaterar Pär Lärkeryd. Vi kan hjälpa världen med att ta fram förnybar råvara. Vi har också en skog som växer mer än vad som tas ut, och så länge skogen växer och blir större binder den koldioxid och bidrar därmed till att minska klimathotet. Vi måste bruka skogen på ett sätt som gör att den växer på ett sunt sätt. Det är till och med vårt ansvar som skogsnation att bruka denna hållbara resurs, ta vara på så mycket som möjligt och se till att våra fantastiska resurser gagnar den svenska ekonomin och därmed välfärden.

Sverige är långt ifrån en cirkulär ekonomi idag, men har goda förutsättningar för att bli det i framtiden. Men då gäller det att vi kan ta vara på de resurser vi har, och exportera det vi inte själva använder. Den nuvarande EU-politiken stöttar inte det som det ser ut idag. Pär förklarar:

– Kortfattat handlar det om risken för kommande EU-lagstiftning kring hur skogsbruket ska gå till och med regler som inte tar hänsyn till att skogen fungerar helt annorlunda på våra breddgrader jämfört med sydliga länder. I många andra länder har skogen sedan gammalt fått ge vika för annan typ av odling men så ser det inte ut hos oss. Volymen i våra skogar har faktiskt fördubblats under de senaste hundra åren och kan dubbleras ytterligare de kommande hundra åren om vi får rätt förutsättningar och inte tvingas till att bruka skogen på ett ineffektivt sätt. När andra länders kvarvarande skogar behöver skyddas så behöver i stället våra skogar ges förutsättningar för ännu högre produktion. Jag ser det som vårt globala ansvar att försörja världen med förnybar råvara från våra skogar.