Sön 19 maj / År 42 / Nr 1 2024

Ebba Busch: företagarna är jobb- och tillväxtskapare i Sverige  

Sverige borde ha bästa tänkbara förutsättningar för företagande. Vi har fantastiska naturresurser, en välutbildad befolkning och tillgång till den senaste tekniken inom många områden. Svensk ingenjörskonst är vida känd, och många globalt ledande innovationer kommer från Sverige. Men trots allt detta blir det uppförsbacke i många lägen. Vad är det som står i vägen för tillväxt i svenska företag?

Energi- och näringsminister Ebba Busch kommer från en företagarfamilj och miljö av entreprenörskap

Energi- och näringsminister Ebba Busch har länge belyst den viktiga frågan kring svenska företags villkor och möjligheter för tillväxt, och konstaterat att det finns en del flaskhalsar som bör uppmärksammas. Att skapa bästa tänkbara villkor för ett framgångsrikt företagande är också den viktigaste frågan för att vi ska kunna fortsätta bygga en välfärd värd namnet, med trygga arbetstillfällen inom den privata såväl som den offentliga sektorn.

Krävs värderingsskifte

Ebba Busch kommer själv från en företagarfamilj och har vuxit upp i en miljö av entreprenörskap. Det har följt med henne hela livet och återspeglas även i hennes politik idag. Vad har ministern för tankar när det gäller åtgärder som kan förbättra svenska företags villkor och förenkla för fler att driva företag i Sverige?

– För det första krävs det ett värderingsskifte i samhället generellt, där vi går från tron på att det är politiker som skapar arbetstillfällen och tillväxt, till att vi förstår att det är människor som förvandlar sin idé till ett företag och att det är just företagen som skapar jobb och tillväxt. Har vi den grundinsikten etablerad, då kommer det att bli mycket enklare att tillsammans riva hinder och bana väg för företagande, menar Ebba Busch.

Behöver stärka kvinnors företagande

Det finns många viktiga frågor som politiken måste arbeta med när det gäller att bana väg för företagande och ökad tillväxt i svenska företag. En central fråga som tas upp nu är vilka möjligheter som kan skapas för att främja kvinnors företagande, baserat på att bara en tredjedel av svenska företag drivs av kvinnor.

– Andelen företag som startas av kvinnor har varit konstant under flera år, trots att det finns en stor potential för fler kvinnor att bli entreprenörer. Om vi kan ringa in frågan och skapa ännu bättre möjligheter för kvinnors företagande får vi även positiva resultat när det gäller välstånd i Sverige över lag.

Regeringen har gett Tillväxtverket i uppdrag att undersöka vilka faktorer som spelar in och som är avgörande när det gäller utveckling av kvinnors företagande. Det finns en hel del att göra när det gäller exempelvis kapitalförsörjning och offentliga upphandlingar. Därtill står det klart att förebilder gör stor skillnad.

– Vi har haft fyra rundabordssamtal under 2023 för att lyfta in olika aspekter och få höra direkt från kvinnor som är företagare hur deras resa sett ut, och där säger många att de haft en eller flera förebilder som stärkt deras målmedvetenhet kring företagandet. Utifrån Tillväxtverkets rapport har vi för avsikt att undersöka vidare vad som kan göras för att fler kvinnor ska få en förebild och därmed kunna sänka tröskeln för att bli entreprenör, fortsätter Ebba Busch.  

Förenkling av regelverk

En annan viktig fråga kretsar kring regelverk och förenkling av processer kring det. Här lyfter Ebba Busch ett konkret exempel där förslaget på att slopa kravet på redovisande av fysiska kvitton för mindre företag fått ett positivt gensvar, och lagändringen kommer att träda i kraft i juli i år.

Det blir en betydande förenkling för väldigt många företag, och ministern beskriver det som ett viktigt steg från kvittokaos till förenklingar för företag över hela Sverige. Förslaget fick tidigt ett enormt gensvar, inte minst från enmansbolag och mindre företag.

Här ska vi inte glömma att det i beräkningarna finns en besparing på cirka 3,9 miljarder kronor per år för de berörda företagen, tack vare förenklingen. Det är just insatser som denna som kan göra verkligt stor skillnad, att helt enkelt bli av med onödig överbyråkratisering.

Glädjande är att regeringen nu har givit 30 myndigheter i uppdrag att minska regelbördan där det är möjligt. Med det understryks återigen att företagarna är jobb- och tillväxtskapare i Sverige.

Industrin är vår framtid

Ytterligare en viktig punkt på agendan är att arbeta för att öka respekten för de producerande delarna av landet. Det vill säga där gruvor, skogsbruk och produktion av fossilfri el finns. Sveriges basindustri skapande en gång välfärden, och spelar en avgörande roll i att vidareutveckla den.

– Svensk industrihistoria är praktfull och något att vara stolt över, säger Ebba Busch. Men det är viktigt att alla inser att den inte bara är vår historia – industrin är även vår framtid. Det är tack vare investeringar som sker och som kommer att ske inom industrin som Sverige kommer att klara högt uppsatta klimatmål. Och samtidigt är industrin grunden i att det skapas fler arbetstillfällen både idag och för kommande generationer.

– Sverige sitter bokstavligt talat på en guldgruva. Det är det gröna guldet i form av skogen, och det är vår starka gruvnäring. Vi har naturtillgångar som vi måste ta vara på i större utsträckning. Här kan vi inte låta EU-politiken styra och hämma oss genom att ge Sverige och svenskt skogsbruk samma förutsättningar som medelhavsländer med betydligt mindre skogstillgångar. Det skulle vara att låta andra konkurrera ut oss i fråga om att ta vara på det som är en av våra största tillgångar.

Ebba Busch understryker att skogsnäringen står för en viktig exportmöjlighet – och ett stort antal arbetstillfällen för Sverige. Att främja dess utveckling är också en fråga som prioriteras av energi- och näringsministern.