Sön 19 maj / År 42 / Nr 1 2024

Helt ny atmosfär på Långsele camping – ska bli egen destination

Långsele camping har genomgått en totalförvandling, och mer är på gång. Bröderna Johan och Niclas Persson, båda välkända entreprenörer från trakten, har tillsammans med Anna Mähler redan skapat en helt ny atmosfär för stället. De har öppnat upp campingen mot vattnet och nu utvecklas ett nytt koncept för platsen. Målet är att Långsele camping ska bli en egen sommardestination i Sollefteå.

Långsele camping öppnar för sköna sommardagar med sol, bad och fiske i Faxälven. Eller kanske några golfrundor på Sollefteå GK?

Läget är bästa tänkbara för sköna sommardagar med sol, bad och fiske i Faxälven. Eller varför inte några golfrundor på Sollefteå GK? På Långsele camping bor man bra och nära till allt vad Sollefteå kommun har att erbjuda i form av naturupplevelser, idrott, evenemang och matställen. De nya arrendatorerna har dessutom för avsikt att göra bra till något mycket bättre.

Expansion på agendan

Ställplatser och stugor har redan börjat renoveras och nya stugor ska byggas i takt med efterfrågan. Det trots att det är knappt ett år sedan bröderna Persson tog över arrendet.

– Med allt som är på gång i vår region är det högst troligt att fler kommer att besöka Sollefteå framöver. Precis som alla andra i Sollefteå vill vi vara redo och kunna välkomna alla som vill komma hit, säger Johan.

Det är tydligt att expansion är på agendan. Men här finns också en utmaning i form av platsbrist – campingen ligger placerad med vatten på båda sidor. Det ger en fantastisk utsikt och tillgång för alla som bor på campingen, men för att kunna expandera behöver man tänka om hur ställplatser för husbilar och husvagnar samt stugorna ska stå framöver.

Det är mycket jobb som väntas – men samtidigt är det något som både Johan och Niclas ser fram emot. Campinglivet har en speciell plats i deras hjärtan, båda har många fina minnen från det sedan barndomen. Johan minns speciellt sina 7 säsonger på Sollefteå camping i slutet på 90-talet, och allt sedan dess har han bevarat en dröm om att få driva en egen campingplats.

– Våra farföräldrar drev faktiskt Långsele camping under 1970-talet, nu får vi en chans att återigen driva verksamheten inom familjen. Det känns oerhört kul, säger Niclas.

Ska renovera med egna medel

Bröderna Persson är driftiga. De driver även tillsammans det lokala entreprenadbolaget Långsele bygg & maskin.

– Det är en stor fördel att vi har den kunskapen och rätt maskiner till hands nu när campingen ska byggas om. Vi har möjlighet att planera jobbet så det passar oss och våra övriga uppdrag, vi är inte beroende av någon annan som ska utföra en tjänst åt oss. Det var så vi resonerade när vi tog över campingen, konstaterar Niclas.

Det kommer sannolikt att bli mer kostnadseffektivt att renovera med egna maskiner, vilket i sin tur ger ännu större möjligheter för bröderna att verkligen kunna genomföra alla sina planer och uppnå sina drömmar gällande campingens utveckling. För det är mycket mer på gång.

Ser fram emot en fin sommar

I dagsläget har Långsele camping 40 ställplatser med el. Det är med befintlig mark och medel möjligt att bygga cirka ett 15-tal till i närtid. Utöver det har campingen 7 stugor för uthyrning, och att bygga fler stugor finns som tidigare nämnt också med i framtidsplanerna. Just nu förbereder man sig för säsongen som börjar smyga igång redan i april.

– Förra sommaren var fantastisk, och mycket lärorik. Vi ser fram emot en minst lika fin sommar i år igen, där fler upptäcker vilka fördelar som finns med att semestra här i vår region, avslutar Johan och Niclas med.

Långsele bygg & maskin anlitas för att skapa nya ytor på campingen

Långsele bygg & maskin fixar det mesta inom mark- och anläggning. Det stora uppdraget just nu är att förbereda marken i samband med att campingen ska utveckla sin verksamhet. Samtidigt pågår flera andra spännande uppdrag i Sollefteå.

Dave Persson startade Långsele bygg & maskin tillsammans med sonen Niclas Persson 2008. Senare kom lillebror Johan in i verksamheten och idag är det mest Niclas och Johan som driver familjeföretaget, även om Dave gärna ser hur det går och fortfarande kommer med goda råd kring den fortsatta utvecklingen.

Från utdömd till blomstrande

När verksamheten startade 2008 var de flesta nog överens om att Sollefteå kändes som en utdömd plats. Försvaret hade lämnat Sollefteå och det fanns inga större arbetsgivare på orten. Även om staten flyttade en del verksamheter till Sollefteå för att skapa jobb var det inte långsiktigt. Dave och Niclas bestämde sig för att skapa sina egna jobb.

– Till en början fokuserade vi på uppdrag utanför Sollefteå, berättar Niclas. På hemmaplan fanns det ju ingenting att hämta, det var inte några byggprojekt på gång och ingenting planerat inom en snar framtid heller. De flesta såg dystert på framtiden i Sollefteå, men vi ville ändå visa att vi trodde på en vändning så småningom. Genom att vi började med jobb utanför Sollefteå kunde vi ändå bygga upp en växande verksamhet med Långsele bygg & maskin.

Idag finns det mer jobb lokalt än vad man någonsin hade vågat drömma om. Sollefteå har gått från att vara en nära nog utdömd plats till att vara en blomstrande tillväxtort.

2024 blir ett bra år

Allt positivt som händer i Sollefteå har en positiv påverkan på företagen, kommunen och på invånarna. Det ger en helt annan spelplan för företag som Långsele bygg & maskin, som är ett entreprenadbolag i grunden men som har utvecklats inom fler affärsområden med åren. Det ger även en helt annan spelplan vad gäller kompetensförsörjningen.

– Det finns i princip ingen arbetslöshet här, säger Johan. Det är självklart en utmaning när vi ska rekrytera, vi kommer inte att få några svar på en annons till exempel. Vi måste istället förlita oss på ett gott rykte i branschen, och hoppas att det bidrar till ett stort intresse för vad vi gör och vad vi kan erbjuda. Vi har oftast fått tag i rätt folk genom att vi själva känner någon, eller att någon av våra anställda kan rekommendera någon.

På frågan om framtidsutsikter svarar Niclas och Johan att det ser mycket ljust ut. Under våren 2024 kommer en stor del av arbetet att kretsa kring mark- och byggjobb på campingen. Eftersom bröderna äger båda verksamheterna kan de planera så att arbetet verkligen blir så effektivt som möjligt, och dra nytta av interna resurser på bästa sätt.

– Vi tror att 2024 blir ett riktigt bra år för oss.