Sön 19 maj / År 42 / Nr 1 2024

Med utmanande kunder växer både personal och företag

Skräddarsydda plåtkonstruktioner och plåtkapslingar för krävande miljöer är AQ Enclosure Sollefteå specialiserade på. Det ställer i sin tur höga krav på kompetensen, och trots att det ibland är svårt att hitta färdigutbildad personal har man i Sollefteå lyckats bygga upp ett starkt team.

Skräddarsydda plåtkonstruktioner och plåtkapslingar för krävande miljöer är AQ Enclosures specialitet

Det finns inte så många utbildningar som stämmer in på just det område som AQ Enclosure fokuserar på, därför satsar man enligt säljchef Fredrik Holmqvist främst på personliga egenskaper i rekryteringen.

– I vår bransch är det inte alltid lätt att hitta färdigutbildad personal som passar perfekt för vårt specialiserade arbete. Därför prioriterar vi på AQ Enclosure Sollefteå att se till personen bakom CV:t när vi rekryterar, berättar Fredrik.

Montörer, kantbockare, plåtslagare, stans- och laseroperatörer, svetsare och ytbehandlare är exempel på yrkesroller som finns på AQ Enclosure Sollefteå. De flesta är avancerade yrken som kräver både kunskap och erfarenhet, men en stor del av det man behöver kan man lära sig på plats på företaget. Det är en fantastisk möjlighet som kanske inte finns på så väldigt många ställen, menar Fredrik.

– För oss handlar det om vem som är rätt för jobbet, inte bara vad de har för utbildning eller erfarenhet. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper såsom attityd, engagemang och förmågan att lösa problem på innovativa sätt. Många företag kämpar med rekrytering, men vi ser inte riktigt samma bild. Jag tror att vår flexibilitet och öppenhet när vi söker personal är nyckeln. Det viktigaste för oss är att hitta personer som delar vår drivkraft och entusiasm för arbetet, tillägger han.

Samtidigt är det viktigt att AQ Enclosure Sollefteå är en attraktiv arbetsgivare som erbjuder utvecklingsmöjligheter och spännande arbetsuppgifter. Det råder tuff konkurrens om arbetskraft i regionen, som har en växande försvarsindustri, en pågående uppbyggnad av ett regemente samt planer på en etablering av nya industrier bland annat.

Personalen är främsta tillgången

AQ Enclosure Sollefteå konstruerar och tillverkar plåtkapslingar för säkerhetskritiska områden som högspänning, brand, gas, värme och ventilation. I fabriken finns dessutom en egen pulvermålningsanläggning.

– De flesta kunder väljer att ytbehandla sina produkter hos oss. Det är en stor fördel då vi får kontroll på hela processen och kan säkerställa en jämn och hög kvalitet.

Ta till exempel en större kapsling för en elcentral. Den konstruerar och tillverkar AQ Enclosure Sollefteå från ritning till färdigmonterad kapsling med dörrar, fönster och allt annat som kan behövas invändigt. Det är oerhört viktigt att skåpen är tillverkade enligt kundens specifikationer och gällande krav. All personal arbetar dagligen med kundens kravbild. Det är det som gör AQ Enclosure Sollefteå starka.

– Vi satsar gärna på vår personal, understryker Fredrik. Utan bra personal hade vi aldrig nått hit, med en framgångsrik verksamhet som är nära nog unik i vår region. I alla fall när det gäller helheten med alla moment under samma tak: konstruktion, tillverkning och ytbehandling. Personalen är vår främsta tillgång i alla lägen.  

Barncancerfonden