Sön 19 maj / År 42 / Nr 1 2024

Hur kommer det sig att Sollefteå producerar så många framgångsrika skidåkare?

Sollefteå Skidor IF har tack vare flera framgångsrika elitstjärnor gjort sig känd över hela skidvärlden. Klubbens ordförande Mia Karlsson berättar här ödmjukt men stolt om föreningen, framgångarna, Sollefteå som idrottsstad och om förutsättningarna för framtida stjärnskott.

Sollefteå skidgymnasium är en av nycklarna till varför många framgångsrika skidåkare produceras i kommunen. Traditionen är också stark och den långa erfarenheten gör att många söker sig hit.

Tidernas hittills yngsta världsmästare på längdskidor, Frida Karlsson, har naturligtvis gjort sitt för att sätta Sollefteå Skidor IF på världskartan. Men klubben har även fostrat många andra framgångsrika längdåkare under åren, och motivationen är minst lika hög inför kommande år.

– Sollefteå som ort har en otrolig skidbakgrund som särskiljer sig från andra skidorter i Sverige, säger Mia Karlsson. Skid-VM 1934 arrangerades här, bland annat. I Sollefteå brukar vi skämtsamt säga att vi var ett skidspår mellan två regementen. Under 1990-talet lades regementen ner, men skidspåret fanns kvar. Kulturen vad gäller skidåkning stärkes nog ännu mer under den tiden, och är nu starkare än någonsin. Nu kan vi dessutom välkomna ett regemente som återuppstår, vilket skapar en framtidstro för hela kommunen och en ännu starkare sammanhållning skulle jag säga.

Mia berättar vidare att trots Sollefteås ringa storlek hade man länge två skidklubbar, en på vardera sida om älven. Hon har själv gått på skidgymnasiet, hon flyttade upp från hemorten i Småland och fastnade direkt för Sollefteå som plats att leva och bo på. Nu är Mia stolt solleftebo sedan decennier, och hon har under åren varit verksam i båda skidklubbarna.

– Sollefteå skidgymnasium är en av nycklarna till varför vi producerar så många framgångsrika skidåkare i den här kommunen. Skidgymnasiet startade redan 1979 och var då den första gymnasieskolan som satsade fullt ut på skidsport. Traditionen är stark och den långa erfarenheten gör att många söker sig till Sollefteå skidgymnasium. Målet för oss från föreningens sida är att fortsätta bygga framgång tillsammans med skolan.

Sollefteå skidgymnasium skapar riksintresse och har riksintag. De flesta eleverna kommer ändå från regionen, och det kan vara en enkel förklaring till varför så många från trakten blir elitskidåkare. Skolans engagemang, samt klubbens fortsatta stöttning. Samtidigt ska man komma ihåg att de allra flesta inte blir elitåkare. Klubben är till för alla, för juniorer och motionärer såväl som för de som vill satsa hela vägen upp till toppen.

Hur blev det med de två skidklubbarna då? Mia förklarar att 2013 slogs de två klubbarna ihop, de hade ju exakt samma intressen och tillsammans blev de en starkare helhet. Under denna säsong firar Sollefteå Skidor IF som föreningen ser ut idag alltså sitt tioårsjubileum. Och Sollefteå är idag så mycket mer än ett skidspår och militär verksamhet.