Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Aktiv livsstil kräver mobilitet oavsett klimat

På Norrlands Bil vet man att långsiktiga relationer ger bättre lönsamhet över tid. För de flesta utgör en bil en stor investering, privatpersoner som företag. För att kunden ska känna sig trygg med sin affär ser man på Norrlands Bil alltid till att lära känna dem först. Därefter ges råd som svarar på verkliga behov.

Utöver Kiruna är Norrlands Bil representerade i Arvidsjaur, Gällivare, Luleå, Malå, Piteå och Skellefteå

Norrlands Bil-koncernen har i dagsläget sju anläggningar spridda över större delen av norra Norrland, det vill säga i landets två nordligaste län Norrbotten och Västerbotten. Närmare bestämt i Arvidsjaur, Gällivare, Kiruna, Luleå, Malå, Piteå och Skellefteå. Samtliga utgör strategiska nav mitt i starka tillväxtregioner.

– Laddinfrastrukturen byggs ut hela tiden i vår region och det är mycket positivt för oss likväl som för våra kunder. Det alla vet här i regionen är dock att vi har haft en längre startsträcka än om man jämför med kollegor inom samma bransch söderut. Den startsträckan är nu passerad, och med åren har vi byggt upp en verksamhet som präglas av långsiktighet och tillväxt, berättar Mikaela Grenevall, försäljare på Norrlands Bil.

Hon syftar på att den norra regionen kännetecknas av långa avstånd, stundvis tufft klimat och behov av att bygga ut laddinfrastrukturen. Samtidigt är invånare i regionen lika måna om att kunna ta sig från en plats till en annan på ett smidigt sätt, precis som man är i andra regioner. I norr kanske det till och med är mer påtagligt, regionen präglas av mycket bilåkande. Väldigt många familjer äger och/eller har tillgång till två eller fler bilar.

Aktiv livsstil med bil

I den norra regionen, och inte minst i Kiruna med omnejd, är människor vana vid att röra sig mycket. Det vill säga ofta med bil. Många åker till fjällen för att åka skidor, och andra vill lasta upp skotern på släpet och åka på en äventyrsweekend. Den aktiva friluftsinspirerade livsstilen kräver ofta tillgång till bil.

– Vi ser att det finns ett mönster här som bygger på livsstil och vana. Om man är van vid att komma 60 mil på en tank förstår vi att övergång till eldrift kan kännas som ett stort steg säger Mikaela. Vi ska tillhandahålla rätt bil för våra kunder. Vi förespråkar inte vilken bil de ska välja, vi fokuserar istället på deras behov och på vilka möjligheter som finns för att möta det. Vi erbjuder många bilmodeller och alla typer av framdrift; diesel, bensin, mildhybrid, hybrid och el.

Elbil eller inte?

Precis som alla andra större bilhandlare i Sverige strävar Norrlands Bil efter att bidra till ökad hållbarhet, bland annat genom att inspirera till hållbara val. En elbil är ett hållbart alternativ, men fördelar och nackdelar måste alltid vägas in.

Riktigt kalla dagar med minus 40 grader förekommer i regionen där Norrlands Bil verkar. I ett sådant läge läggs all vikt på bibehållen mobilitet även under extrem kyla.

– Intressant är att en elbil, som värms upp mycket snabbare än en fossildriven bil, startar även under extrem kyla. Det kanske inte många är medvetna om, men så är det. Räckvidden påverkas, men det gör den även för fossila fordon. Vi behöver göra omställningen till el så småningom, inom vår bransch likväl som andra branscher, och det kan vi bara göra om alla inser vikten av att välja mer hållbara alternativ. Vi kan inte uppmana någon att köpa elbil, men vi kan visa vilka olika alternativ som finns för att kunden ska kunna göra ett medvetet och tryggt val, understryker Mikaela Grenevall.