Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Gällivare – den gnistrande pärlan i Norrlands hjärta!

Här, mitt bland de magnifika svenska fjällen, långt norr om polcirkeln, hittar du en plats som bär på en rik historia, en stark samisk kultur och en naturprakt som tar andan ur dig. Gällivare är mer än en ort; det är en upplevelse, en destination som berikar ditt liv på många sätt.

Jon Åström Gröndahl, kommundirektör i Gällivare


Med världens blickar som vänds mot Gällivare tack vare industrins gröna omställning rör vi oss allt fortare framåt. Men vi tar oss fortfarande tid att dricka kaffe hos grannen, småprata med de vi möter på stan och njuta av att naturen alltid står där redo runt knuten. Livet som väntar på dig här är lite enklare, samtidigt som du får en chans att göra skillnad på allvar.

– Gällivare?! Vad roligt! Har du någon koppling dit? Norr om polcirkeln, är det inte jättekallt där?

Ja, ungefär så lät det bland vänner och kollegor för ett par månader sedan när det var klart att jag skulle flytta norrut och börja mitt nya jobb.

Efter två månader som kommundirektör kan jag konstatera att jag sällan känt mig så välkomnad som här i Gällivare och bland kollegorna i kommunen. Det finns flera likheter mellan statlig och kommunal verksamhet och efter nästan 25 år inom utrikesförvaltningen, de sista åren som svensk ambassadör i Thailand, Kambodja och Laos, bär jag med mig flera erfarenheter som känns igen även i kommunen.

Det är stimulerande att vara på en plats som så tydligt är under utveckling och där det finns en stark framtidstro och optimism. Industrins omställning i regionen erbjuder onekligen fantastiska möjligheter. Men för att omställningen ska lyckas måste samhället hålla ihop och vi som bor här känna delaktighet och att det finns möjligheter att påverka de beslut som berör oss. Kommunen har förstås en central roll i detta viktiga demokratiska uppdrag. Samtidigt behöver vi fortsätta samverka med aktörer inom stat, näringsliv och civilsamhället – tillsammans för Gällivares bästa – och i förlängningen många andras bästa.

En positiv och hållbar utveckling i Malmfälten är ett strategiskt intresse långt bortom kommungränsen. Jag ser fram emot den fortsatta resan.

Gällivare är en brokig skara byar, kulturer, språk och människor som skapar en varm anda där vi hjälps åt. Vi är stolta över vår gemenskap, och vi vill välkomna dig att bli en del av den. Oavsett vem du är så finns här ett sammanhang, en nyfikenhet att lära känna och en möjlighet att vara med och bidra till den plats som vi skapar tillsammans.

Jon Åström Gröndahl, kommundirektör i Gällivare