Lör 27 nov / År 39 / Nr 4 2021

Ny flyglinje ska stärka norra Lappland

Tack vare vintersäsongens chartertrafik mellan Arvidsjaur och ett antal strategiska nav i Tyskland har den här delen av Sverige en utvecklingsbenägen turism. Det senaste tillskottet är en direktlinje från Arvidsjaurs flygplats till Köln, en utveckling som sannolikt kommer att stärka norra inlandets besöksnäring ytterligare.

Franska turister. Foto: Kent Norberg

Arvidsjaurs flygplats är en viktig knutpunkt för stora delar av norra Lappland, och då speciellt för inlandskommunerna Arvidsjaur, Arjeplog, Älvsbyn, Malå och Norsjö. Det är inte bara turister som söker vinterupplevelser i norr som dessa kommuner lever på. Under de senaste åren blir det allt vanligare att resa till norra Sverige i affärer, inte minst med tanke på utvecklingen inom IT, biltester och miljöteknik bland annat.
– De dagliga aktiviteterna på Arvidsjaur Airport utgör ett mer intensivt scenario än vad många kanske tror. Att flyga till den lilla staden Arvidsjaur är ett bra sätt att snabbt komma till norra Lappland och inlandet i Norrbottensregionen, inleder Ralf Lundberg, flygplatschef Arvidsjaur Airport.

Expansiv fordonstestverksamhet

Arvidsjaur och dess omgivande kommuner blir alltmer kända för sin expansiva testverksamhet inom bilindustrin. Det här är inte något som har utvecklats av en slump. Fordonstestverksamheten drar till stor del nytta av Norrlands naturliga tillgångar som snö, kyla och mörker. Testverksamheten är en miljardindustri.
Inom regionen finns dessutom unika värden när det gäller orörd natur, som erbjuder fantastiska upplevelser som vandring, forsränning samt jakt och fiske, för att bara nämna några. Naturupplevelser hamnar allt högre på listan över vad man som besökare värdesätter på resan.
Köln blir det femte tyska navet som knyts till Arvidsjaurs flygplats. Köln är strategiskt ett gynnsamt val, som ligger i hjärtat av den europeiska bilindustrin och samtidigt har ett perfekt läge för att locka fler tyska besökare till norra Lappland.

Viktig del av infrastrukturen

För att kunna fortsätta att vara en drivande kraft för regionen måste flygplatsen än en gång expandera. Förutom etableringen av förbindelsen till Köln finns det pågående planer på att utveckla det omgivande området närmast flygplatsen. Detta kommer sannolikt att vara av intresse för företag som vill etablera sin verksamhet nära flygplatsen och därmed dra nytta av den befintliga infrastrukturen.
– Vår viktigaste roll idag och i framtiden är att se till att den regionala infrastrukturen har tillräcklig kapacitet, så att affärs- och fritidsresenärer kan ta sig till och från regionen utan svårigheter. Det finns många växande företag i vår närhet, och vi måste kunna tillgodose deras behov och främja kontinuerlig tillväxt med möjlighet att också etablera nya affärer, säger Ralf Lundberg.

Mer än norrsken

Förutom att fler tyska turister längtar efter sådant som norrsken och lugnet i norra Lapplands inland, kommer regionen troligen också att få fler affärsresenärer. Det är inte bara inom fordonstester utan även inom andra spetskompetenser. Ett exempel är affärer kopplade till militära applikationer och teknisk utrustning. Det kommer med största sannolikhet att hända mycket spännande saker kring Arvidsjaur och flygplatsen framöver.

Haparanda
Försvarsmakten en av oss
Car-o-liner
SCA
Malardalen