Tor 7 dec / År 41 / Nr 5 2023

Lyckas med digitaliseringen tillsammans med Meta Bytes

Digitalisera eller dö. Det är ett uttryck som blivit synonymt med näringslivets utmaning där vägen framåt är en digitaliseringsresa som de allra flesta företag som vill växa och utvecklas måste genomgå. De flesta behöver stöd längs vägen och det är precis det som företaget Meta Bytes erbjuder.

Många företag har redan påbörjat sin digitaliseringsresa men alla har inte kommit lika långt. Oavsett var man befinner sig så kan Meta Bytes se till att nästa steg blir lite lättare och mer effektivt.

Lyckas med digitaliseringen

Meta Bytes erbjuder i första hand konsulttjänster inom mjukvaruutveckling och andra IT-relaterade tjänster. Mycket kretsar kring integration av olika system och förbättring av befintliga systems prestanda.
– Vi fokuserar mycket på rådgivning kopplad till våra kunders IT-strategi. Den digitala utvecklingen kommer med stora möjligheter – men även med nya utmaningar. Vi strävar efter att göra processen lite enklare och hjälpa våra kunder i övergången till en mer effektiv IT-strategi, förklarar Oskar Lundgren, CTO på Meta Bytes.
Att lyckas med digitaliseringen handlar inte om att slänga allt som redan levererats av andra konsultfirmor och byta hela system som ofta är kapitaltunga investeringar. Det handlar däremot om att arbeta lite smartare med de resurser som finns och faktiskt optimera nyttan av tidigare investeringar. Det är en utmaning som många företag inte kan möta själva men som Meta Bytes har mycket erfarenhet av.

Den rådgivande rollen

En stor del av dagens utmaning inom it handlar om att förstå vad som måste tillföras för att lyckas med digitaliseringsprocessen fullt ut, och till en kostnad som inte överstiger det som är rimligt för kunden och kundens verksamhet. Att förbättra it-upplevelsen och förenkla användandet av it är en nyckelfaktor. It ska vara en möjliggörare för utveckling och inte ett hinder.
Inom Meta Bytes finns en mycket bred kompetens inom det tekniska som omfattar exempelvis implementation, drift och underhåll av system. Dessutom satsar Meta Bytes, till skillnad från många andra IT-konsulter, på utveckling inom de tidigare stadierna såsom strategi och projektledning.
– Det är väldigt få kunder som kommer till oss med en helt färdig specifikation för vad de behöver. Många kommer med en förfrågan på vad de vill köpa, men det är inte alltid samma sak som vad de verkligen behöver. Det är därför den rådgivande rollen är så viktig, säger Meta Bytes CEO Henrik Assarsson.

Med i hela processen

En systemimplementation är en liten del av ett lyckat projekt. Efter den ska systemet utvärderas av användarna och optimeras baserat på det.
– Vår leverans slutar inte vid själva implementationen. Vi är snarare en partner och rådgivare genom hela processen från idé till utvärdering, och därefter för drift och underhåll samt i kundens fortsatta resa in i digitaliseringen, säger Oskar Lundgren.