Sön 26 jun / År 40 / Nr 3 2022

Varbergs Bostad bygger rekordmånga nya hem – stadsdelsutveckling och hållbarhet i fokus

Varbergs Bostad växer i takt med sin attraktiva kommun. Bolaget är en viktig kugge i arbetet med att göra Varberg till Västkustens kreativa mittpunkt. Det innebär ett rekordstort antal nybyggen – unika projekt i flera miljonprogramsområden – som utvecklas till framtidsboenden med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet i fokus.

Antalet invånare i Varberg har ökat 63 år i rad. Något som ställer extra höga krav på bostäder i kommunen. Varbergsbornas egna bostadsbolag – Varbergs Bostad – är redan kommunens största hyresvärd med cirka 5 400 lägenheter. För att Varberg ska kunna fortsätta utvecklas – och för att motverka bostadsbristen – krävs ännu fler och hållbara hem till nuvarande och blivande kommuninvånare.

Det är en utmaning som Varbergs Bostad antagit fullt ut. Med alla pågående och planerade nybyggnadsprojekt handlar det om tusentals nya lägenheter inom en snar framtid. De senaste åren har Varbergs Bostad varit ett av de bostadsbolag som byggt mest i hela landet – sett till kommunens storlek.

Sveriges bästa nyproduktion

Bolagets största nybygge i modern tid är 260 nya hyresrätter på Västra Sörse. Genom att tillföra nya bostäder till miljonprogramsområdet Sörse, utvecklas en attraktiv stadsdel ännu mer. Här blandas befintlig bebyggelse med hållbara lägenheter av hög kvalitet. Allt omgivet av en vacker natur på ett av Varbergs bästa lägen. 2020 utsågs Västra Sörse till landets bästa nyproduktion – tack vare alla positiva omdömen från nyinflyttade hyresgäster.

De sista lägenheterna på Västra Sörse kommer att stå färdiga till sommaren. Samtidigt har de första stegen tagits i nästa etapp av stadsdelsutvecklingen. Denna etapp – Södra Sörse – beräknas bli ännu större med cirka 300 bostäder.

Nya Brunnsberg klart redan nästa år

Även på Brunnsberg – ett annat miljonprogramsområde i Varberg – pågår en stadsdelsutveckling. Här växer 200 nya hyresrätter fram fördelade på 14 hus med 3–5 våningar. De beräknas stå färdiga redan sommaren 2022. Brunnsberg är ännu ett populärt bostadsområde inte minst med tanke på det natursköna läget och närheten till stan.

Utveckling av framtidens Bua

Varbergs Bostad samlar också styrkorna inför ett kommande storprojekt i den fina kustorten Bua. Här ska bolagets hela fastighetsbestånd bytas ut mot nya hem för ännu fler boende än i dag. Några fastigheter i Buas miljonprogramsområde har redan rivits. Deras livstid har gått ut – på grund av dåliga markförhållanden som orsakat stora sättningar. I år ska fler fastigheter rivas, samtidigt som Varbergs Bostad går vidare med arbetet att planera nya. Så kommer det att fortsätta under en längre tidsperiod tills ett helt nytt bostadsområde har vuxit fram. Det är ett unikt projekt som kommer att stärka hela Bua som en framtida utvecklingsort.

Fler framtidsprojekt

Framtidsplanerna innehåller också ännu fler bostäder på Apelvikshöjd liksom satsningar utanför centralorten. Bolaget hoppas kunna starta en nyproduktion av hyresrätter i Tvååker inom några månader och att i en snar framtid komma igång med ett projekt som ger ett 60-tal nya lägenheter i Veddige. Planer för ytterligare 60 hyresrätter på Kattegattsvägen på Sörse rullar också på.

Satsningarna innebär ett mycket värdefullt tillskott av nya boenden i bostadsbristens Varberg, men det ger även en bild av en kommun som präglas av en mycket stark och positiv framtidstro.
Det är en framtidstro som vi delar och – som en aktiv samhällsaktör – gärna vill bidra till att stärka ytterligare, säger Varbergs Bostads VD Ulf Hofstedt.