Lör 2 dec / År 41 / Nr 5 2023

Daniel från Piteå ser en ljus framtid inom skidsporten

Daniel Fåhraeus från Piteå är sedan en tid tillbaka skidförbundets längdchef. Han har tidigare varit ledare och engagerad i styrelsen inom klubben Piteå Elit SK.

Nu har jag lagt all fokus på mitt jobb inom förbundet, säger Daniel.
– Ända sedan jag för 16 år sedan involverades i längd-skidsporten har jag fascinerats av det enorma engagemang som finns hos aktiva, föräldrar, ledare och många andra, säger Daniel. I sin civila karriär arbetade han som vd på PiteEnergi.

Att vara längdchef

– Genom rollen som längdchef har jag en fantastisk möjlighet att tillsammans med medarbetarna inom förbundet, klubbar och eldsjälar kunna utveckla sporten både på barn-, ungdoms-, motions- och elitnivå, säger Daniel. Det känns väldigt roligt att få bidra till denna utveckling, bland annat genom min erfarenhet av att med ett öppet ledarskap skapa hög tillit och glädje inom en organisation, menar Daniel.

Inte förbundskapten

Många trodde nog att Daniel också skulle bli förbundskapten för skidlandslaget.
– Nej, jag kommer enbart att vara längdchef, säger Daniel som har stor erfarenhet inom längdskidåkning genom att ha tillhört Piteå Elit SK. Min roll som längdchef innebär att jag ansvarar för landslagen, marknadsavdelningen och den s k nationella avdelningen. För daglig ledning av landslaget var min första uppgift att rekrytera ny landslagschef, vilken blev Anders Byström.

– Nu blir det alltså inget klubbarbete i PiteåElit där, men självklart kommer jag att följa laget på distans, säger Daniel som tror på en ljus framtid inom skidsporten.

Landslaget har ett damlag som är bäst i världen och nu hoppas och tror han att även herrlaget snart skall vara där.

Överraskad över beskedet

Daniel Fåhraeus blev glatt överraskad av beskedet när skidförbundet hörde av sig.
– Jag hade inte en tanke åt det hållet, säger Daniel som först tackade nej när han hörde att placeringen var i Falun. Men när förbundet berättade att han kunde jobba på distans och inte hela tiden åka till Falun, blev svaret positivt.
– Det passar mig perfekt.

Inget är sig likt

När Daniel tillsattes som längdchef så var det kanske inte den start han hade önskat sig med tanke på första året då Corona-pandemin bröt ut.
– Det har varit ett annorlunda år, säger Daniel. Alla möten har ju skett digitalt. Sedan är det också en del möten som fått ställas in med tanke på det som hänt. Men jag åker nu varannan vecka till Falun och varannan vecka sitter i möte på distans och liknande. Året 2020 har ju blivit ett annorlunda år för alla.

Hockeyspelare tidigare

Men det är inte bara skidor som Daniel utövat.
– Jag är egentligen hockeyspelare och spelade faktiskt i Halmstad på 80-talet. Det blev några år med Halmstads HK som laget hette då. Att han sedan halkade in på skidspåren är en speciell händelse.
– Det var min svärfar som hade anmält mig till Andörjan, ett skidlopp från Vidsel till Älvsbyn, fem mil långt.
– Va! Skojar du med mig sa Daniel då. Men loppet blev av därav starten på skidintresset och han har genomfört många långlopp därefter, bland annat Vasaloppet, Birkebeinerrennet i Norge och Marcialonga iItalien.

Om framtiden

– Målet är tillsammans skapa en riktigt bra organisation med driv och mod att ständigt utveckla verksamheten. Idag har vi ett damlag i världstopp och förhoppningen är att få fram herrarna i samma position. Samtidigt är det oerhört viktigt att fortsätta utveckla och ha god dialog med våra samarbetspartners. Skidåkningen har haft en positiv trend de senaste åren, män som kvinnor, barn som unga – fler vill åka längdskidor. Det skapar goda förutsättningar och gör oss på förbundet grymt taggade att fortsätta utveckla både längdskidåkningen i Sverige i all dess former, säger Daniel.

Lämnat Piteå elit

Det blir alltså inget arbete i skidklubben Piteå Elit SK.
– Jag vill vara helt neutral med tanke på mitt jobb. Klart det är tråkigt att lämna klubben, säger Daniel som varit engagerad i föreningen i 16 år vid sidan av sitt jobb som vd på PiteEnergi.

Kommer du att fira Piteå 400 år?

– Mitt förra jobb PiteEnergi är involverade i firandet, då företagets ägare är Piteå Kommun. Självklart kommer jag att följa, och kanske även delta i firandet.