Mån 4 dec / År 41 / Nr 5 2023

En lyckad hybrid-lösning för Lindbäcks-stadion

Lindbäcks Bygg hittade en perfekt lösning i kombinationen av både skidåkning och biltest för att investera i en inbyggd snö och isbana.

Charlotte Kalla och Erik Lindbäck, båda delägare i satsningen på Lindbäcks-stadion. Nu planeras nya investeringar inför 2021.

Med Charlotte Kalla som delägare planeras nu nästa steg:
Vi tittar på ytterligare en investering nu för att bygga ut kapaciteten, säger Erik Lindbäck, delägare i Lindbäcks-koncernen.

Först kom intresset ur den enkla tanken att Lindbäcks Bygg gärna ville exponerade sitt företagsnamn genom att döpa skidanläggningen Vallsberget i Piteå till Lindbäcks-stadion. Men, Lindbäcks vana trogen började det ganska snabbt födas andra tankar, idéer om att utveckla anläggningen mer konkret.
Erik Lindbäck, delägare och en av de drivande:
Vi fick idén om att bygga en skidtunnel med snö där vi kunde ha skidåkning året om. Det kändes som en bra idé. Men, så är vi delägare i Arctic Falls som jobbar med bil- och däcktester i vintermiljö… skulle inte det gå att kombinera? Jag tog kontakt för att se om det fanns en möjlighet.
Svaret blev ja. Ett bolag bildades: Darkatlon. En tunnel med 300 meter snö och 100 meter is byggdes.
Vi tänkte oss att mixa skidåkning och biltester i tunneln, men ganska snabbt så bokades det mesta för däcktester. Det blev svårt för skidåkarna att få tider. Och det fanns ett intresse om att utöka kapaciteten ytterligare.
Nästa steg blev en hel hall, 10 000 kvadratmeter. Totalt tillsammans med tunneln en investering på 140 miljoner.
Hallen blev klar för två år sedan. Där kan biltestarna bygga sina egna banor och anpassa det på olika sätt. Sammantaget har satsningen gått bra. Vårat bolag hyr ut anläggningen och gör två-tre miljoner i vinst årligen, berättar Lindbäck.

Parallellt har kommunen satsat på en Campinganläggning, vägar och en del olika saker kring anläggningen.
Men, fortfarande är det lite så att skidåkningen fått det svårt att få tider inomhus. Vilket gjort att Erik Lindbäck börjat titta på ett nytt steg i utvecklingen för anläggningen.

Vi tittar just nu på att bygga ut kapaciteten ytterligare. Det är inte helt klart ännu, men vi hoppas kunna göra en ny satsning och där ska vi säkra skidåkarnas tillgänglighet sex månader per år.
Med skiddrottningen Charlotte Kalla som delägare kanske det är ett måste:
Charlotte Kalla äger 10 procent i bolaget och lite finns väl tanken att hon snart kanske tävlat färdigt och då kanske hon kan engagera sig ännu mer i bolaget. Just nu har hon med rätta fokus på sin egen skidåkning.

Pikab