Sön 10 dec / År 41 / Nr 5 2023

Norrländsk entreprenörskraft när den är som bäst

Det norrländska näringslivsklimatet har länge präglats av eldsjälars glöd och en stark vilja att hitta nya lösningar. Man är van vid att ta tjuren vid hornen och lösa problem med hjälp av nytänkande och mod, och det är kännetecknande även för entreprenören Peter Nordlunds företag.

Peter Nordlund, ägare och grundare av det norrländska investmentbolaget Nordlund Invest, är en sann entreprenör med näsa för affärer och öga för detaljer. Genom Nordlund Invest är han ensam ägare av bolagen Box Modul och Arctic Group som han förvärvat och lyckats vända från väldigt negativ trend och dålig lönsamhet till fantastiskt blomstrande företag. Peter är dessutom delägare i flera andra norrländska företag, såsom Blikk, Curatina och WeeklyWorkflow.
Innovationskraften är nu starkare än någonsin i norra Sverige, till stor del driven av stora etableringar, ny investeringskraft och ny teknik. De mest uppmärksammade investeringarna är förstås batterifabriken i Skellefteå, den fossilfria stålproduktionen i Luleå samt Europas största landbaserade vindpark i Piteå. Det görs samtidigt många investeringar inom mindre bolag, och tillsammans utgör de en viktig kraft för att driva Norrlands näringsliv framåt.

Lyckad omstart för Box Modul

Box Modul är ett företag som har funnits i över 30 år men som fortfarande är en relativt anonym aktör i trakterna kring Piteå. Det beror främst på att kunderna finns utanför regionen och oftast även utanför Sverige. Nordlund Invest köpte Box Modul 2017. Peter hade suttit i styrelsen under några år och han kände att han ville ta företaget till en ny nivå.
– Efter en tuff start så har jag tillsammans med mina medarbetare lyckats vända företaget helt. Box Modul tuffade på mot en ganska säker nedgång, men genom att tänka nytt och annorlunda har vi nu lyckats fördubbla omsättningen på bara ett år mellan 2018 – 2019, berättar Peter Nordlund.
Omsättningen 2019 blev företagets högsta någonsin på de dryga 30 år som Box Modul har funnits. Trots omvärldens oroligheter under 2020 så har Box Modul fortsatt att växa med god lönsamhet och ett 20-tal nya kunder. Målet är att nå en omsättning på 100 miljoner kronor inom tre år.

Norrlands mest engagerade medarbetare

Box Modul tillverkar specialanpassade modullösningar som tål alla väder. Det vill säga moduler som kan flyttas och placeras i alla typer av miljöer, och som kan användas som teknikhus, datacenter, ställverk, köldkammare samt lösningar till sjukvård och försvar. I sortimentet finns i stort sett allt som används för att skydda människor och utrustning i krassa miljöer. Bland kunderna finns ABB, Volvo, Saab och Nato.
– Inte nog med att vi designar, utvecklar och tillverkar en så otroligt fin produkt, vi har även Norrlands mest engagerade medarbetare. Det är tack vare dem som Box Modul har utvecklats till det lönsamma företag som det är idag, säger Peter Nordlund.

Offensiv tillväxtambition för Arctic Group

I Nordlund Invest ingår även IT-bolaget Arctic Group med 50 anställda. Arctic Group är specialister med djup kompetens inom flertalet produkter för IT-säkerhet, systemutveckling, projekt- och dokumenthantering. Det handlar uteslutande om lösningar i teknologins absoluta framkant till kunder som Telia, HSB, LKAB med flera. Arctic Group gör 2020 sitt bästa år någonsin och är idag ett av Norrlands största privatägda IT-bolag.