Ons 6 jul / År 40 / Nr 3 2022

Framnäs folkhögskola inspirerar för framgång

Framnäs folkhögskola har en musikprofil som lockar deltagare från hela Sverige. Skolan har fostrat många kända talanger under åren, däribland idolvinnaren Nadja Holm, och fortsätter att inspirera fler för framgång.

Nadja Holm gjorde stor succé när hon 2020 blev den första kvinnliga idolvinnaren sedan 2014. Hon bidrog även till att sätta Framnäs folkhögskola på kartan över framstående skolor för musikintresserade från hela Sverige. Skolans rektor Bo Olofsson är mycket glad över den före detta elevens framgångar.
– Nadja Holm, Bo Kasper, Peter Mattei – vi kan stoltsera med många kända namn inom musikvärlden. Det känns oerhört givande att få se våra talanger utvecklas, både här på skolan och efteråt. Deras framgångar är våra framgångar, vi ser utvecklingen som ett kvitto på att skolan har en stark profil med bra innehåll, säger Bo Olofsson.

Allt inom musik

På Framnäs folkhögskola finns en komplett musikutbildning med spår för artister, musiker, körsångare och dansare.
Skolan etablerades redan 1952 och var då en av landets första musikfolkhögskolor. Hela folkhögskolans profil ändrades för att man skulle få starta musikutbildningen på Framnäs och det har i sin tur lett till att Piteå är ett nav för musikutbildning i Sverige.
– Musikhögskolan här i Piteå är faktiskt en avknoppning till folkhögskolan vilket många inte känner till. Det ger oss en spännande historik som jag tror många skulle vara intresserade av. Vår första utbildning inom området var för musiklärare. Nu är vi heltäckande inom musik och alla former av musik, berättar Bo Olofsson.

Växer inom andra konstnärliga uttryck

Musikprofilen på Framnäs folkhögskola har funnits länge. Under senare år har skolan börjat närma sig fler estetiska områden och har numera även en konstprofil där man till en början fokuserar på grundläggande konstutbildning.
– Vår satsning på konstprofilen kan ses som en inledning för Framnäs att utvecklas som folkhögskola även inom andra konstnärliga uttryck. Vi vill stärka den profilen framöver för att bli ett brett kreativt centrum i Piteå och Norrbotten, förklarar Bo Olofsson.
Utöver de estetiska profilkurserna erbjuder folkhögskolan även allmän kurs med flera olika spår för deltagare som vill läsa upp sin behörighet. I dagsläget finns samhällsinriktning, konstinriktning, polisutbildning och allmän kurs med grön inriktning, där man fokuserar på trädgård, natur och turism.

Konferens i kreativ miljö

På Framnäs folkhögskola träffas många talanger. Det är en mycket kreativ och inspirerande miljö att mötas i. På Framnäs anordnas konferenser för företag och organisationer som vill samverka i en naturnära och kreativ miljö intill Piteälven. Naturligtvis med den senaste mötesteknologin och god mat som självklara inslag. I anslutning till folkhögskolan finns även övernattningsmöjligheter.