Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Filmregissören från Piteå har slagit världen med häpnad

Jerry Carlsson, regissör och manusförfattare från Piteå har rosats med många av sina filmer under åren. Hans filmer har distribuerats internationellt och har vunnit över 30 priser på filmfestivaler, däribland Skuggdjur som vunnit Juryns specialpris på Clermon-Ferrand International Short film festival, som är världens största kortfilmsfestival. Skuggdjur finns tillgänglig att se på SVT Play.

Ovan ses filmregissören Jerry Carlsson i mitten av bilden, foto: Theodor Lundqvist. Bakgrundsbilden är en filmbild från Nattåget

Den senaste är ”Nattåget” är den senaste i raden av filmer som har uppmärksammats och gjorde succé på Venedigs Filmfestival. Jerry Carlsson och hans team var i Venedig, vid världspremiären av kortfilmen Nattåget som tävlade i Orizzonti Short Films Competition.

– Det känns fantastiskt att bli uppmärksammad med denna film, både för att den är inspirerad av en händelse som var viktig för mig men också att den visas på världens äldsta filmfestival vilket gör att det öppnas nya möjligheter, säger Jerry som 2014 blev utvald av European Film Promotion till FUTURE FRAMES, vilket är ett talangprogram där tio av europas mest spännande och nyskapande unga filmregissörer lyfts fram.

Om Nattåget

– Nattåget spelade vi in i Norrbotten, på Järnvägsmuseet i Karlsvik och Filmstudion i Sävast. Filmpool Nord var med som samproducent på den filmen.
– Nattåget är inspirerad av ett minne från min egna resa jag gjorde när jag var 18, säger Jerry. Jag hade tagit nattåget från Älvsbyn ner till Stockholm, för att gå på en 20 minuters intervju till en filmutbildning på Dramatiska Institutet. Samma dag, efter intervjun, tog jag nattåget hem igen, berättar Jerry.
– Det var på den tågresan hem som jag för första gången mötte en kille som såg min attraktion gentemot honom och visade att han kände samma sak för mig. Det var en resa som fick mig att omdefiniera vem jag ville vara. Som tur var kom jag också in på filmutbildningen, så det var en resa som påverkade mitt liv på fler sätt än ett.

Handlingen i filmen Nattåget är när Oskar åker nattåget hem till Älvsbyn, efter en intervju i Stockholm. Med en lång natt framför sig får han ögonkontakt med Ahmad. För första gången möter han en blick med samma längtan, säger Jerry.

Rollerna

Huvudrollerna i filmen spelas av Erik Nilsson från Piteå och Khalil Ben Gharbia från Paris. Fotograf är Marcus Dineen med manus och regi av Jerry Carlsson. Filmen är producerad av Frida Mårtensson för Verket Produktion, med SVT och Filmpool Nord som samproducenter och med stöd från Film Stockholm/Filmbasen och Svenska Filminstitutet, Patrik Axén.

Filmen tävlar i Orizzonti Short Films Competition och den är även utvald i sektionen Queer Lion Out of Competition. Det är första gången på 86 år som en svensk film med HBTQ-tema är inbjuden till världens äldsta filmfestival.
– Det känns fantastiskt kul! Det är en ära och jag är otroligt glad över att filmen får ha sin världspremiär i Venedig. Ser fram emot att den ska få möta en publik, säger Jerry Carlsson.

Fler filmer på SVT

Jerry har skapat och fortsätter att skapa filmer som kan ses på bland annat SVT. Jerry Carlsson och Verket Produktion håller på att färdigställa filmen ”Lyckad Upptining av Herr Moro” (som ingår i Filminstitutets och SVT:s science fiction-satsning 2121) och långfilmsdebuten Bränder, en av de första filmerna som mottog Filminstitutets Wild Card-stöd.
– Lyckad Upptinning av Herr Moro handlar om Milo Moro som får ett samtal om att hans kryobevarade ex-partner Adrian har fått en tid för upptining, berättar Jerry. När personalen kommer för att hämta behållaren som Adrian ligger i, inser de att den inte går att få ut genom dörren. Herr Moro försöker hantera situationen men inser gradvis att han kanske inte är redo för att Adrian ska tinas upp och återvända, säger Jerry.

Kortfilmen

Även kortfilmen ”Skuggdjur” (manus och regi av Jerry) finns nu att se på SVT Play,(https://www.svtplay.se/video/18743938/skuggdjur) har fått mycket tv-distribution internationellt och vunnit över 20 priser på filmfestivaler, däribland juryns
specialpris på Clermont-Ferrand International Short Film Festival, som är världens största kortfilmsfestival.

Satsade tidigt på film

Jerry Carlsson bor sedan en tid tillbaka i Stockholm där han driver produktionsbolaget Verket Produktion. Han har pluggat på Filmhögskolan i Göteborg och har uppmärksammats många gånger för sina filmer under flertalet filmfestivaler.
– Film har mer eller mindre blivit som en livsstil för mig, säger Jerry som har jobbat professionellt med film i många år. Han har pluggat på filmhögskolan i Göteborg och startat ett eget produktionsbolag. (flyttade upp detta till stycket ovan)
– Jag vill skapa filmer som får ett eget liv och lever vidare i publiken långt efter att filmen har tagit slut, säger Jerry som vill göra många olika saker, men kärnan är att skapa kvalitativa
upplevelser och göra filmer som stannar kvar i publikens medvetande.
– Tycker man att man hittat något som slår an något i en, då tror jag att många kommer att känna samma sak. Man får lita på sina instrument och sin person. Man måste skapa utifrån vad man själv vill se och göra.

Olika projekt

Kortfilmer, långfilmer, serier. Det är många projekt i olika stadier som produktionsbolaget Verket arbetar med parallellt. Samtidigt som de aktuella filmerna visats på festivaler som Venedig, Locarno, Sundance och Toronto gror de kommande skapelserna i tanken.
– Varje gång ens film visas är man själv någon annanstans i huvudet, säger. Jerry. Han regisserar, producerar och skriver manus till film och sedan 2015 driver han alltså produktionsbolaget Verket Produktion tillsammans med kollegorna Anette Sidor och Frida Mårtensson.