Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Framgångsrikt 2020 för systrarna Öberg

Skidskyttesverige fortsätter att fostra framstående talanger. Efter att ha kammat hem OS-guld i Pyeongchang 2018 syns Hanna Öberg i de flesta sammanhang när det handlar om skidskytte på global elitnivå. Lillasystern Elvira Öberg har valt samma bana och visade både mod och uthållighet i världscupen 2020.

Skidskytte är mer än en idrott – det är en livsstil, säger systrarna Hanna och Elvira Öberg.

Hanna Öberg hyllas i media som en av världens mest lovade skidskyttar. Elvira Öberg är inte sen att haka på. Systrarnas delade talang beskrivs som enastående i medier världen över. Att det blev just skidskytte är inte så konstigt heller med tanke på arvet från pappa Tomas Öberg.

Skidskytte som livsstil

Systrarna Öberg tävlar för Piteå skidskytteklubb. Båda har gått på skidskyttegymnasiet i Sollefteå, där skolarbetet anpassas efter träningen och där målet är att satsa på högsta nivå. För idrottare på elitnivå är grundträningen troligtvis den viktigaste investeringen både när det gäller tid och prestation.
Livsstilen bakom skidskyttarnas framgångar bygger på träning, uthållighet och mod. Man måste lägga många timmar på sporten, och fokusera helt och hållet på jobbet alla dagar – även under dagar med riktigt dåligt väder.
– Det är speciellt viktigt att ha motivationen uppe de dagar då solen inte skiner. Inom skidskytte är man aldrig fulländad – det finns alltid något att förbättra och förfina, menar Hanna Öberg.
– Träningen är som ett heltidsjobb med flera pass varje dag, och det är viktigt med variation i träningen vilket gör det svårt att hinna med så mycket annat, tillägger hon.
Skidskytte är en krävande sport mentalt. Både Hanna och Elvira har tränat många andra sporter under åren, såsom orientering, för att bygga upp den uthållighet och mentala styrka som krävs för att bli en framgångsrik skidskytt.
– Med tanke på den disciplin som krävs för att hävda sig som elitidrottare så är jag tacksam för att jag så tidigt fått möjligheten att prova olika sporter och verkligen kunnat satsa på idrotten fullt ut. Skidskytte är mer än en idrott – det är en livsstil, säger systrarna.

Framgångsrikt 2020

För Elvira Öberg har karriären precis börjat. Hon togs ut i skidskyttelandslaget för säsongen 2018/2019 och debuterade i världscupen i Östersund 2019.
– För mig var det från början inte självklart att satsa på en karriär som skidskytt. Jag kom in på skidskyttegymnasiet för att någon annan hade tackat nej, och mitt första år var inte helt lätt. Jag valde att satsa fullt ut från andra året och det har gett resultat, man kan säga att jag vände om helt och verkligen gick in för sporten, säger Elvira Öberg.
År 2020 blev framgångsrikt för yngsta systern Öberg, som efter 13:e plats i Antholz tog sin första pallplats i världscupen som trea i sprinten i Kontiolax. Systrarna Öberg klev tillsammans upp på prispallen i Kontiolax i början av december, och scenariot upprepades i Hochfilzen bara ett par veckor senare.
Det långsiktiga målet för både Hanna och Elvira Öberg är att få tävla för Sverige under vinter-OS i Peking 2022.

Pikab