Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

Piteås SM-guld i fotboll har satt kommunen på världskartan

När Piteå tog sitt SM-guld säsongen 2018/2019 gav det mersmak och ett positivt genomslag för hela Norrbotten.

En av de största händelserna i Piteås fotbollshistoria var när damlaget (2018) knep SM-guldet.

– Det var en fantastisk känsla när det stod klart att vi hade vunnit, säger sportchefen Leif Strandh.

Reaktionerna var många efter SM-guldet.
”Det är en bragd, sa fotbollsprofilen, Hanna Marklund”.

”Det är helt sjukt. Det går inte att förstå. Det här kommer ta ett bra tag att smälta, sa Nina Jakobsson till SVT”.

”Det är svårt ta in det här. Framför allt är jag glad över att vi gör en bra match. Att vi kan prestera i det här läget, sa tränaren Stellan Carlsson”.

Fortsätter att utveckla

– Klubbens mål har alltid varit att fortsätta utvecklas, ta ett steg till varje år, säger Leif Strandh. Framgången med SM-guldet var ju väldigt positiv och har gjort den delen enklare, trots att vi är en relativt liten klubb. Staden är liten vilket underlättar en bra sammanhållning, säger Leif som tycker det är kul att kunna bjuda Piteå-borna bra fotboll. Klubbens damlag är också en stark publikmagnet.
– Vi har alltid haft bra med publik på våra matcher och det är jättekul att man följer vårt lag, säger Leif Strandh som började jobba i Piteå IF Damfotboll, 2011.

Unga spelare

Från 2014 tog man ett beslut att titta på unga spelare och deras framtid.
– Det gällde ju också att hålla kvar de spelare som vi hade och tittade på kommunen och dess närhet, säger Leif. Men det är en tuff konkurrens helt klart. Men det viktigaste är att fostra egna spelare för framtiden. Viktigt att betona är också att vi har fått mycket bra stöttning från företagen och kommunen i Piteå.

Fristående från 2017

Piteå IF DFF damfotbollsförening blev fristående ur Piteå IF 2017. Säsongerna 2015–2017 slutade Piteå trea respektive fyra i tabellen, men inför säsongen 2018 hotades Piteå av tvångsnedflyttning på grund av ekonomiska problem. Föreningen redde upp situationen, och sportsligt kom säsongen att resultera i en historisk framgång genom att ett lag hemmahörande i Norrbottens län för första gången stått som svensk mästare i fotboll. Piteå vann även publikligan 2018, och ett stort publikintresse för föreningen har funnits ända sedan den dam -allsvenska debutsäsongen 2009.
På 1970-talet var det så att tjejerna ofta fick ta de träningstider som blev över efter herrarna. Men damfotbollen i Norrbotten har i och med SM-guldet hittills varit mera framgångsrika än herrfotbollen.

Grundades 1918

Piteå IF, som grundades 1918, startade dam-fotbollsektionen 1985 med ett representationslag i dåtidens fjärde division. Säsongen 1988 hade dam-sektionerna hos Piteå IF och Storfors AIK slagits ihop, då Piteå fick överta Storfors (som 1987 spelade i den högsta divisionen) plats i andradivisionen men degraderades direkt två år i följd. Till säsongen 1998 återkom Piteå till andradivisionen, och tio år senare kvalificerade sig Piteå för Damallsvenskan. Denna sejour varade dock endast en säsong, men Piteå avancerade åter till Damallsvenskan 2011 för att därefter etablera sig i denna.